На 24 март 2019 да почерпят

Конопените семена съдържат полезните омега 3 мастни киселини Подходящи са за консумация по време на Великденския пост

Доналд Тръмп: С халифата на „Ислямска държава“ е свършено

Афганит – камъкът на мъдростта Наречен е на страната, в която е открит

За осем наберете дванайсет. Потрес! На гол телефон чифте стандарти…

Вижте как изтребители Су-27 съпровождат американски бомбардировач далеч от руската граница (ВИДЕО)

Военни обезвредиха граната във Варненско

Малко дете се изгуби в гората в Балкана Издириха го при незабавна спасителна акция с десетки полицаи, горски, планински спасители, военни полицаи и доброволци

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ за евроизборите

Президентът Румен Радев удостои Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Сгъваемият телефон се превръща в таблет Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Кораб с 1300 души на борда бедства близо до Норвегия

Българските превозвачи готвят протест в Страсбург, ако пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на ЕП

44-годишен мъж е бил ударен от кола в подлеза на НДК

Красимир Каракачанов: Скандалът с апартаментите е неприятен, ще повлияе на резултатите на ГЕРБ

По жени във властта сме първенци в Евросъюза Дамите в правителствения сектор у нас са почти 40%, докато средно за ЕС те са 30 на сто

В България 6 жени заемат министерски постове. Снимка: Пламен Стоименов

Нежният пол съставлява 25 процента от народните представители

България е в челните места по представители на женския пол в правителствения сектор, в сравнение със средното ниво за Европейския съюз. Това показват данни на Евростат за 2018 година, публикувани в навечерието на Международния ден на жената – 8 март. Според европейската статистика близо 40% от представителите на властта у нас (министри, зам.-министри, съветници, началници на Кабинета и др.) са дами, което е с 10 на сто повече, отколкото е делът на нежния пол в ЕС.

От 2018 г. министерски постове се заемат от общо 6 дами – Марияна Николова като заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, Петя Аврамова като регионален министър, Екатерина Захариева като външен министър, Цецка Цачева като министър на правосъдието, Теменужка Петкова като енергиен министър и Николина Ангелкова като министър на туризма.

По тези показатели страната ни заема шесто място измежду всички държави членки на Съюза. Преди България според данните на Евростат са Испания, Швеция, Франция, Холандия и Дания, където дамите заемат около и над половината места в изпълнителната власт.

Останалите държави, които също имат повече от средното за ЕС представители на нежния пол в правителствения сектор, но се нареждат след България, са Германия, Финландия, Австрия, Португалия, Словения, Румъния и Обединеното кралство.

Общият процент на жените, които участват в управлението на страните в Съюза, се е увеличил със 7 пункта за последните 15 години. През 2003-а само 23% от правителствения сектор е бил съставляван от дами. От европейската статистика отбелязват, че за същия период има значителна промяна в броя на жените-президенти и министър-председатели. От 2018 г. те представляват 11% от общия брой, докато на същия пост през 2003-а не е имало нито една дама.

Евростат публикува и данни за представителите на нежния пол в националните парламенти в ЕС. По този показател страната ни е под средното за Съюза ниво, което отново е 30 на сто. В България процентът на дамите депутати е 25,4. Те наброяват 62 от общи 240 народни представители. В това подреждане сме 17-и.

 

Мъжко царство в парламента през 2016 г.

Най-малко народни представители от нежния пол в България за последните 15 години е имало през 2016-а. Тогава само 19,2% от депутатите от 43-тото Народно събрание са били жени, което се равнява на около 45 души от общо 240.

В другата крайност е ситуацията през 2004-а при 39-ото Народно събрание. Тогава 28 на сто от народните представители у нас са били дами – рекорд за последните 15 години, според данните на Евростат.

При избраните и назначените в правителствения сектор най-малък дял жени е имало през 2003 г. при кабинета на Симеон Сакскобургготски, когато са били само 26,5%. Най-високото представителство на нежния пол в изпълнителната власт наблюдаваме в момента при правителството на Бойко Борисов. Увеличението за 15-годишния период е с около 13 пункта.

 

Само Латвия ни води

№2 сме по мениджърки за 2017 г.

Почти половината от ръководните постове са били заемани от дами

България е на второ място по жени-мениджъри в ЕС, според изследване на европейската статистическа агенция за 2017 г. Общо 49% процента от хората на ръководни постове у нас са представители на нежния пол.

Първенецът в това подреждане на Евростат е Латвия. Това е и единствената страна в Евросъюза, където жените-мениджъри са повече от мъжете – общо 56%.

На трето място в класацията е Естония, където почти половината от заемащите ръководни постове са дами. Следват Полша и Словения (47%), Унгария (43%), Литва и Швеция (42%), Ирландия (41%), Словакия (40%) и т.н.

На дъното на подреждането, където жените съставляват по-малко от 1/3 от мениджърите в държавата, са Люксембург (15%), последвана от Кипър (23%), Чехия, Дания, Италия и Холандия (всички с 29%), Германия (30%), както и Гърция и Австрия (32%).

Средно за целия Европейски съюз около една трета от заемащите ръководни постове лица са жени. Този дял остава непроменен от 2012 година.

Междувременно друга статистика на Евростат, публикувана вчера, беше посветена на разликата в разликата в заетостта между мъжете и жените. За 2017 г. този коефициент за дамите на възраст 20-64 години е 66,5%, докато при представителите на мъжкия пол той е с 11,5 пункта по-висок. По този критерий България отново се нарежда сред първенците. У нас разликата е 8 процента.

 

Силният пол живее по-малко

Мъжете живеят средно с 5.2 години по-малко от жените. Това показват данните на Евростат за 2017 г. Според европейската статистика дамите достигат до 83 години и половина, докато представителите на силния пол достигат малко над 78 г. В Холандия разликата в продължителността на живот между половете е най-малка (3 години), а в Латвия е най-много – близо 10.

Преброяване на населението в Евросъюза към 2018 г. показва, че в ЕС живеят 513 млн. души. От тях 51% са жени, докато 49 на сто са мъже. Най-голяма разлика между половете има в Латвия – 8 процента, а най-малка в Малта, където господата са повече.

 

„Посланик за един ден”

Илияна Йотова благодари на Ема Хопкинс

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати победителките в инициативата, организирана от посолството на Великобритания в България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на момичетата победителки в инициативата „Посланик за един ден”, организирана от посолството на Великобритания в България за 8 март. Победителките бяха избрани след конкурс с есе на тема „Как бих използвала силата си на личност, за да променя света”. Йотова благодари на британското посолство и посланик Ема Хопкинс, както и към всички участници в инициативата. Според Йотова най-голямото постижение конкурса е, че провокира младите хора да изразят себе си.

 

В Техническия университет

Караянчева стана почетен член на Алумни мрежата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше обявена за почетен член на Алумни мрежата от успели професионалисти, получили висшето си образование в Техническия университет – София. Това стана на празнична среща на дами, завършили университета, по повод Международния ден на жената. „За мен е изключителна привилегия да бъда част от академичния клуб на жените, завършили Техническия университет и почетен член на неговата Алумни – мрежа”, отбеляза Цвета Караянчева в приветствието си към присъстващите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Слабаците и -с-л-а-б-о-у-м-н-и-т-е- мъже като бибитко предпочитат да се обкръжат с жени, защото те няма да го критикуват и няма да му опонират.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.