Слаб трус край София

РИК проверява сигнал за контролиран вот в Йоаким Груево

„Алфа рисърч“ по Би Ти Ви: ГЕРБ – 33%, БСП – 23% Управляващата партия печели два мандата повече от социалистическата

Хамилтън с победа за Ники Лауда

Вицепрезидентът Йотова: В Европа трябва да изпратим грамотни хора, със силна воля за промяна

Ето как върви гласуването на евровота по-малко от три часа преди края на изборния ден

Близо 28% са гласувалите от Пиринско към 17,30 часа

Хората по-съвестни от фирмите при заемите Лошите кредити на домакинствата са само 8,9%, а на бизнеса - 13,3%

Полицията в Монтана разпитва търговци на гласове

Партията на Себастиан Курц печели евроизборите в Австрия по предварителни данни

В ЦИК са постъпили 103 жалби и сигнали до 18 часа

Три жертви и петима ранени при две експлозии в Катманду

Слави Трифонов: Завишените субсидии са „Параграф 22″ Мълчанието на партиите е доказателство

Бургазлии предпочетоха плажа В региона най-много гласували в Руен, Приморско и Царево

Трима загинали и петима ранени при две експлозии в Катманду

По инициатива на Емил Радев във Варна беше представена енциклопедията „България във Втората световна война (1941-1945)”

Енциклопедията „България във Втората световна война (1941-1945)” беше представена във Варна по инициатива на евродепутата и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев, съобщиха от партия ГЕРБ. На 9 май – Ден на Европа и Ден на победата над хитлерофашизма, лично д-р Тодор Тодоров и доц. Милен Куманов от авторския колектив разказаха за работата си по изданието. То е събрало в два тома много информация и богат архивен материал относно лицата и събитията, свързани с участието на България в най-кръвопролитната война в човешката история. Изданието е последното от трилогията, започнала с енциклопедията „България в Първата световна война (1914-1918)”, а в началото на тази година излезе и задълбоченото изследване „България в Балканските войни (1912-1913)”.

Новата енциклопедия от цикъла беше представена в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” в присъствието на много гости, сред които и областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, председателят на комисията по култура към ОбС Даниела Димова, председателят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян, представители на музеи, читалища, училища.

„През последните години бях съпричастен на работата на авторския колектив, затова уверено мога да кажа, че дължим признателност за последователността и усилията, които са положили. Макар и определена като кратка, енциклопедията респектира с обема си, но нейното най-голямо достойнство е обективно поднесената информация, защото трябва да познаваме историята и да се учим от грешките в миналото. Защото е важно да помним славните моменти на българската армия, но и хилядите жертви. Защото географски не сме далеч от точки на конфликти и трябва да съхраняваме мира”, категоричен бе Емил Радев.

„Няма българско семейство, което да не пази някоя история, свързана с участието на близки и роднини във войните. Изготвихме тази енциклопедия за децата и внуците, за следващите поколения”, сподели доц. Куманов. Той акцентира върху факта, че енциклопедията буквално запълва една ниша в историческото съдържание. „До 1989 г. по политически причини вниманието на нашите военни историци беше насочено предимно към периода 1944-1945 г., а сега обхващаме пълноценно целия период на войната, така че читателите да намерят данни за всички войскови части, командири на армии, полкове, дивизии, стигнали сме до майори”, обясни още доц. Куманов.

„Надяваме се, че нашето изследване ще провокира и други да задълбочат научната си работа по отношение на този исторически период”, коментира на свой ред д-р Тодоров. Той изтъкна, че енциклопедията не е създадена с комерсиална цел, а се разпространява безплатно, за да бъде достъпна, особено за младите хора, които се интересуват от историята. Чрез библиотеки, читалища и училища изданията от поредицата вече са достигнали до много читатели, но Емил Радев се ангажира да съдейства за дигитализирането на събраната информация, така че тя свободно да се ползва в интернет пространството. Варненският евродепутат и настоящ кандидат за член на ЕП от листата на ГЕРБ обяви, че ще подпомогне също превода на книгите на английски език и популяризирането им в Европейския парламент.

„Радвам се, че за пореден път нашата библиотека е домакин на такова събитие. Енциклопедията не е съдник, а пресъздава по обективен начин случилото се и това е изключително важно, за да знаем и помним. Книгата показва цената на мира, на който днес се радваме, но той не е даденост, а е плод на много усилия. Благодаря и на г-н Радев, посланик на библиотеките и варненски евродепутат, който направи факт редица прекрасни инициативи за града ни”, отбеляза кметът Иван Портних.

Народният представител и дългогодишен директор на варненската библиотека Емилия Милкова на свой ред благодари за възможността официалното представяне на енциклопедията да бъде именно в РБ „Пенчо Славейков”.

„Справочният апарат и илюстративният материал, с които разполага изданието, са изключително ценни”, изтъкна Милкова. Тя пожела на авторския колектив да продължи благородната си дейност и поздрави Емил Радев за това, че е изключително деен посланик на библиотеките, направил много за популяризирането на богатото културно-историческо наследство на Варна и България в Европа.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.