По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Когато има тестове, ще се правят по 20-30 хил. на ден

Дават ни за пример от Сингапур до Великобритания

Ако ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че в три последователни дни заразените намаляват, веднага ще се облекчат мерките. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС с шефа на щаба за борба с коронавируса, здравния министър Кирил Ананиев и Медицинския експертен съвет.

“От Сингапур до Великобритания България се дава за пример за най-добре справилата се държава”, посочи министър-председателят.

“Не мога да разбера защо се създаде това противоборство за тестове в обществото. Когато имаме - ще тестваме по 20- 30 хиляди на ден. Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас. Все по-тежко ще става”, каза Борисов. Преди седмица той обяви, че през април-май може да започне масовото тестване на хората за Covid-19. Разходите за това на месец ще са около 21 млн. лева.

“Възложил съм да се произведат два милиона маски и да се раздадат безплатно. За цигари 3,50 може, а за маски не може. Не знаех, че маските трябва да са без пари. Те не са проблем, заделили сме достатъчно”, коментира премиерът и допълни, че към момента са му правени два теста за вируса, които са отрицателни и които щял да сам да си плати.

На свой ред здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъдат преведени допълнителните 1000 лв. на медиците, които работят на първа линия в борбата с коронавируса. Първите от тях са 1700 души в 34 болници. А на свое заседание по-късно МС прие проект на решение за сключване на два договора с Китай за доставка на лекарства за COVID-19. Съгласно първия договор МЗ ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара. Вторият договор предвижда България да закупи 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на стойност 46 200 щатски долара, съобщиха от правителствата пресслужба.

 

Препоръки

400 страници доклад

От Медицинския експертен съвет се похвалиха с доклад от 400 страници за коронавируса, който се предали на Борисов. Документът е съставен от три раздела. В първия се разглеждат препоръките към извънболничната помощ в борбата са COVID-19, във втория - към болничните заведения, в третия - препоръките за взимане на мерки.

Според Медицинския съвет приложените досега мерки на физическа и социална изолация са наложителни. А с течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното є развитие - олекотени, обясни проф. Коста Костов.

 

Продукция на завод в Смолян

100 000 очила и шлемове за лекарите

Сред брифинга в МС премиерът Бойко Борисов заедно с ген. Венцислав Мутафчийски отидоха с хеликоптер на посещение в цех за предпазни средства в Смолян.

На място двамата се запознаха с производството на предпазни очила от поликарбонат с висока степен на защита. Заводът започва да произвежда предпазни очила и предпазни маски тип екрани.

“Дойдох да кажа едно голямо благодаря”, обърна се Борисов към работниците и продължи: “По възможно най-бързия начин да се сертифицират тези продукти и да ги пратим и в Европа”.

Ген. Мутафчийски посочи, че тези очила са много добри и шлемът осигурява пълна защита.

Производителят обяви, че с такъв клас не се правят очила и шлемове в Европа. “Хората се стегнаха бързо и днес вече има по 100 000 на поточната линия. Тези очила са за хората на първа линия”, уточни Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини