Българските антарктици стигнаха до остров Ливингстън

Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

По-ниски такси за преводи и плащания в ЕС Поръчваме онлайн от чужбина все едно, че купуваме от български сайт

По-малки ще бъдат таксите за теглене на пари от банкомат в чужбина.

Няколко пъти по-ниски банкови такси ще плащаме за преводи в рамките на ЕС, както и при плащане с карти при пътуване в Европа и за покупки от чуждестранен онлайн магазин. Вчера Европейската комисия внесе предложение за намаляване на таксите за презгранични плащания в евро в ЕС. В момента за фирмите и гражданите от еврозоната няма разлика дали ще извършват операции в своята държава или в друга страна от еврозоната. ЕК предлага тези правила да важат за целия ЕС.

“Всички европейци ще могат да извършват презгранични парични преводи в евро при същата такса, каквато биха заплатили за вътрешна операция в местна валута”, каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовите услуги. Това ще намали таксите до няколко евро или дори цента. Например, презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. Това е много важно, защото сега таксите за банков превод могат да достигнат баснословни нива в някои държави (до 24 евро за превод на 10 евро).

По-малки такси ще плащаме и при пазаруване с банкови карти в страните от ЕС. Ще се въведе изискване за пълна прозрачност при обмяна на валутата, когато хората плащат с карта в държава, чиято валута е различна от тази в собствената им страна. Сега хората обикновено не са осведомени за разходите за обмен на валутата, ако например плащат в чужбина с банкова карта в левове. Затова ще се изисква да бъдат подробно информирани за разходите за обмен на валута преди да извършат такова плащане (напр. с карта в чужбина, независимо дали става дума за теглене на пари в брой от банкомат или плащане с карта в търговски обект, или онлайн плащане), посочват от ЕК.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.