По предварителни данни: Нинова печели убедително вота за лидер на БСП

Снимка: Пламен Стоименов
Корнелия Нинова

Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова печели изборите за нов председател на левицата с над 80% подкрепа. Това сочат предварителни данни от днешния изборен ден. Това са потвърдили от Изборната комисия на "Позитано" 20 пред БНТ.

Нинова участваше в прекия избор за председателския пост с още трима кандидати - Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов. В последния момент от надпреварата се оттегли Георги Тодоров.

"Нинова извървя тежкия път на историческа промяна, с която наложи най-демократичния избор, в който участваха всички членове на БСП.

В света няма по-модерна форма, която въведоха българските социалисти, като се наредиха до испанските, германските, френските и английските партии. 

Провеждането му беше адски трудно, защото Нинова проправи пътя на нещо ново по време на световна пандемия  и при жестока вътрешна и външна опозиция и съпротива. Намесата отвън дойде от други партии, които заедно с вътрешната опозиция направиха многобройни опити да бламират прекия вот. На моменти вътрешната опозиция беше много по- ожесточена от външната и действа с опити за саботажи, ирационално и във вреда на БСП.

Нинова стоически отстоя като нито се предаде, нито се продаде като, устоя на атаките както на свои, така и на чужди. Лидерът на социалистите преведе партията през кризата, консолидира я и ѝ даде посока.

Този избор беше наблюдаван и очакван от всички политически играчи в България. Нинова нагледно показа, че както променя партията си, така може да промени и модела на управление в България", коментираха екипа на Корнелия Нинова.

Със сигурност прекият избор за лидер на БСП е легитимен, след като още към 15 часа избирателната активност мина 56%. Условие да няма балотаж е над 50% от малко над 80 000 социалисти да гласуват.

Окончателните резултати от вота се очаква да бъдат обявени утре.

Коментари

Задължително поле