Г-жо Ангелкова, министър на Тома Белев ли сте?

На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Снимка: Архив

България се нарежда на второ място в ЕС по най-дълга работна седмица. Българите се трудят средно по 40,8 часа седмично, сочат данните на Евростат, цитирани в анализ на Световния икономически форум. В рамките на ЕС само Гърция ни изпреварва. В южната ни съседка хората се трудят средно по 42,3 часа на седмица. Според изчисленията, направени на база на договорите за пълен и непълен работен ден, на трето място в ЕС е Полша със средна продължителност на работната седмица от 40,7 часа. Редица експерти обясняват дългата работна седмица в Гърция с финансовата криза. В своя публикация за The Conversation академик Василиос Теохаракис обяснява: „След осем мъчителни години на криза, гърците работят дълго, за да оправдаят заплатите си“. В Централна и Източна Европа най-кратка е работната седмица за словенците – средно 39,3 часа. Под 40 часа седмично работят и в Румъния, Унгария и Хърватия. Въпреки това страните от региона, заедно с Португалия, остават с най-продължителни часове на труд в ЕС.

В развитите страни от Западна Европа работят доста по-малко отколкото в България и въпреки това получават в пъти по-високи заплати. Холандците, за които се смята, че имат най-добрия баланс между професионален и личен живот, работят най-малко – средно по 30,3 часа седмично. Малко по-продължителна е работната седмица в Дания и Норвегия, съответно по 32,9 и 33,8 часа. Оказва се, че в страните с развита социална политика работят най-малко, въпреки че там взимат и едни от най-високите заплати в ЕС.

Българите се нареждат на второ място в ЕС по продължителен труд, но по заплати сме на последно място. След плащане на всички данъци и осигуровки средната заплата в България е 829 лв., или 423 евро. Най-високи са заплатите в Швейцария, където след всички налози взимат по 4421 евро на месец, или над 10 пъти повече отколкото в България. Интересно е къде са нареждат страните, в които работят най-малко. В Холандия нетната заплата е 2155 евро, или пет пъти повече отколкото у нас, въпреки че работят с 10 часа по-малко на седмица. Норвегия и Дания са на трето и четвърто място в ЕС по най-високи заплати съответно с 3405 евро и 3270 евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Смешно е да се твърди днес че едни от най-мързеливите и крадливи
    нации в Европейския съюз като тези на България и Гърция,
    работят „едва ли не“ най-много на континента !
    Това че имаш най-дългата работна седмица, през която не работиш
    и си „клатиш краката“, не те поставя в никакъв случай из между работливите държави в Европа !

  2. Холандия,Норвегия и Дания работят чувствително по-малко от нас,а взимат от 5 до 10 пъти повече,защо ли? При тях има най-добрия баланс между работа и почивка. Ние сме болни и недоволни. Значи някъде нишката се къса.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.