По следите на изгубените съкровища на Египет

Древни мистерии изплуват на повърхността в новата документална поредица „Изгубените съкровища на Египет“. Първият от 8 епизода ще се излъчи по National Geographic на 6 ноември, в 22 часа, и ще изследва мистерията на гробницата на Тутанкамон.

 В сезона на разкопките в Египет камерите следват бележити археолози от различни краища на света. С помощта на безпрецедентен достъп до работата на тези дръзки съвременни изследователи на фронтовата линия на археологията, зрителите ще станат свидетели на това как екипите се борят с изгарящата жега и негостоприемния терен в името на невероятни открития.

Модерни технологии ни позволяват да видим отблизо вълнуващите разкопки и открития, както никога досега, а археолозите на терен разкриват повече за находките и преживяванията си. Зрителите ще се пренесат в центъра на събитията, докато изследователите слизат под пирамиди, намират отдавна изгубени гробници и изравят мумии на 3000 години.

В един от особено забележителните моменти от поредицата камерите следват д-р Мохамед Мегахед, докато влиза в най-голямата пирамида на древноегипетска царица. Мегахед успява да стигне до погребалната камера – удивително постижение, което никой не успял да направи от построяването ѝ преди повече от 4000 години.

Ще станем свидетели и на посещението на д-р Катлийн Мартинес в храма Тапозирис Магна (Taposiris Magna), където за първи път има възможността да проучи тайна мрежа от тунели под неговите основи. Храмът датира от епохата на Клеопатра, а в лабиринта има скрита врата, която може би води до заветната изгубена гробница на последния египетски фараон.

Археолози търсят и доказателства, с които да обяснят една от големите мистерии на древен Египет – възходът на мумифицирането. Те проучват една от навярно най-старите мумии, намирани някога, и влизат в запечатана гробница, за да разберат как мумифицирането се е запазило като традиция след края на египетската цивилизация. В същото време случайно открита гробница, пълна с тела, разкрива как обикновени египтяни са опитвали да се преселят в отвъдното.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали