Правим руско-американо-българска АЕЦ

Държавата ще участва с наличното оборудване в проекта АЕЦ “Белене”.

Изтече срокът за подаване на заявления

Ще се строи без държавни гаранции

Първата в света централа с участието на три държави - Русия, САЩ и България ще се изгради у нас. Това се разбира от подадените заявления за интерес към проекта АЕЦ “Белене”.

Официално участие като стратегически инвеститор в проекта поиска руската “Росатом”. От американската “Дженерал Електрик” предпочитат да участват като подизпълнител и да осигурят оборудването за проекта.

Акции в бъдещата централа е поискала да закупи и българска компания.

Другите кандидати за стратегически инвеститор са Корейската хидроядрена компания и Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC). Желание е заявила и френската “Фраматом”, но и тя като “Дженерал Електрик” кандидатства като доставчик на оборудване.

Възможно е стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване, потвърди и енергийният министър Теменужка Петкова.

Засега е предвидено държавата да участва само с вложените досега 3 млрд. лв. в проекта и да не харчи допълнителни средства. Според анализа на Министерството на енергетиката строежът на АЕЦ “Белене” може да бъде завършен за сумата от около 9 млрд. евро в рамките на 8 години.

Коментари

Задължително поле