Правим смесени предприятия с Мароко

Снимки: Цветан Томчев

Български бизнесмени представят фирмите си в Казабланка

Премиерът Бойко Борисов поиска по-тясно сътрудничество в областта на сигурността

Възстановяваме загубени позиции в икономиката на Мароко

България би желала да се възползва от солидното присъствие на Мароко на Африканския континент – и в частност в държавите от Западна Африка, като платформа за съвместно икономическо и политическо сътрудничество с трети африкански страни. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министър-председателя на Мароко Саад Еддин Ел Отмани. Разговорът между двамата се състоя в Рабат, където премиерът Борисов е на двудневно официално посещение.

За нас Мароко е перспективен външнотърговски партньор, а доказателство затова е нарастващия стокообмен през последните години, подчерта Борисов.

Мароканският му колега Саад Еддин Ел Отмани отбеляза, че един от най-ефикасните начини за увеличаване на инвестиционно сътрудничество е създаването на смесени предприятия.

Борисов изтъкна добрите перспективи за сътрудничество в областта на оръжейната, машиностроителната, металообработващата промишленост. „Заинтересовани сме от по-тясно сътрудничество с Мароко в сферата на сигурността, което ще задълбочи партньорството ни и ще даде висока добавена стойност за двете страни“, категоричен бе премиерът ни.

След срещата на четири очи премиерите на България и Мароко посетиха мавзолея „Мохамед V”, където са вложени 14 т злато. Борисов положи цветя до саркофазите на кралете Мохамед V и Хасан II.

Вечерта премиерът ще изнесе лекция външното министерство на Мароко на тема: Ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани.

В Казабланка представители на български фирми проведоха бизнес форум, на който участваха и над 100 марокански предприемачи. Интересите на нашите бизнесмени са в областта на строителството на пътища хранително-вкусовата промишленост и IT сектора.

Почетният консул на Мароко в България Светослав Глосов заяви, че страната ни полага усилия да се завърне в икономиката на Мароко, където преди 40 години присъствието ни е било осезателно. През 2017 г. стокообменът между България и Мароко е 202,72 млн. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България