Правителството в Македония ще осигури пълна компенсация на засегнатите от наводненията

В Република Македония ще компенсират изцяло пострадалите от тежкото наводнение, което връхлетя столицата Скопие и околните региони, прават местни медии.

Това стана ясно след извънредното заседание на парламента. На него депутатите изслушаха доклад, изготвен от правителството на премиера Емил Димитриев за състоянието в пострадалите райони, както и за предприетите мерки за възстановяване на щетите и компенсиране на пострадалите.

„Взимайки под предвид мащаба на природното бедствие и разрушителността му, правителството е готово да осигури пълна помощ и подкрепа на засегнатите граждани. Това са конкретни стъпки и мерки, които демонстрират грижа за нашите съграждани, които се нуждаят от помощ във всеки аспект от живота си“, отбеляза министърът на здравеопазването Никола Тодоров.

„Тези мерки включват допълнителна помощ и подкрепа отделно от процеса на разчистване и възстановяване“, допълни министърът. Също така обхващат покриване на всички медицински услуги, поемане на сметките за вода през следващите три месеца, еднократна финансова помощ за закупуване на училищни пособия за децата в начално училище, безплатна процедура за легализирането на къщите в засегнатите от наводненията региони, повишаване на социалните осигуровки с 50% са гражданите от тези местности.

В резултат на природното бедствие на 6 август загинаха 22 души, а няколко хиляди семейства загубиха цялата си покъщнина. Най-пострадали бяха няколко квартала на Скопие и близките села, сред които Ченто, Стайковци и община Гази Баба.

 

Коментари

Задължително поле