Правителството на Франция призова Тръмп да не злорадства за протестите

Правителството на Франция в неделя призова Доналд Тръмп да не се намесва във френската политика, след като американският президент в "Туитър" атакува Парижкото споразумение за климата с неприкрито злорадство от протестите във Франция.

Те започнаха заради подготвения от кабинета акциз върху горивата от 2019 г., който щеше да повиши цената им. Целта бе намаляване на вредните въглеродни емисии във връзка с Парижкото споразумение, от което Тръмп изтегли САЩ.

"Не се занимаваме с вътрешната американска политика и очакваме същото и от САЩ", заяви за телевизия LCI министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан. "Казвам това на Доналд Тръмп и френският президент го казва: Оставете нашата нация на мира!", призова френският външен министър.

Тръмп публикува в събота две текстови съобщения, отнасящи се до антиправителствените протести на "жълтите жилетки", които от средата на ноември са обхванали Франция и предизвикаха бунтове в Париж.

"Много тъжна ден и нощ в Париж. Може би е време да се сложи край на нелепото и изключително скъпо Парижко споразумение и да се върнат парите обратно на хората под формата на по-ниски данъци“, изказа се Тръмп в социалната мрежа Туитър.

Особено дразнещо и обидно за французите бе предишно негово послание със злобна ирония в Туитър: "Парижкото споразумение не работи толкова добре за Париж. Протести и бунтове в цяла Франция. Хората не искат да плащат големи суми пари, най-вече за страните от третия свят (които се управляват съмнително), за да защитят околната среда."

Заради тези послания на Тръмп френският депутат Жоаким Сон-Форже директно обяви американския президент за "посерко", който цапа чаршафите с "торти" и "урина". "НЕ ОБИЖДАЙ МОЯТА СТРАНА, ИЗКУФЯЛ СТАРЧОК", написа в Туитър на английско-френски депутатът от "Французи от чужбина".

Коментари

Задължително поле