Правната комисия в НС прие проекта за въвеждане на мажоритарна избирателна система

Депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС

С 12 гласа "за" и 10 "против" правната комисия в парламента прие проекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

Той предвижда въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, създаване на 240 едномандатни изборни района и намаление на партийната субсидия на един лев.

Проектът мина с гласовете на депутатите от ГЕРБ и на ДПС. Срещу него се обявиха депутатите от БСП и "Обединени патриоти". Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров,въпреки че не е член на Комисията, дойде и поиска вносителите да оттеглят проекта. Същото желание имаше и заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Валери Жаблянов, но това не се случи.

Очаква се проектът да влезе на първо четене в пленарна зала още в четвъртък.

Комисията по правни въпроси отхвърли Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предложен от ДПС.

„За“ гласуваха двама народни представители, 11 депутати бяха „против“, а 8 се въздържаха, с което предложението не бе прието. Законопроектът бе представен от народния представител от ДПС Хамид Хамид.

Валери Жаблянов от БСП посочи, че въпросите за преференциите избирателните списъци, по които се осъществява изборът в чужбина трябва да намерят решение. По повод предложението на ДПС избирателната кампания да може да се води на майчин език Валери Жаблянов посочи: „Ако искаме да се приближим до стандартите на външни на България институции следва да имаме консенсус“, обясни той. „В момента такъв консенсус няма, последните парламентарни избори показаха какви прецеденти могат да възникнат, произнасянето по текста за воденето на кампанията на друг език, е ненавременно“, коментира Валери Жаблянов и заяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта.

От „Обединени патриоти“ обявиха, че също няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, предложени от ДПС.

Законопроектът предвижда премахването на квадратчето „Не подкрепям никого“ и заличаване на текста за задължителното гласуване.

Парламентарната група настоява за въвеждане на правилата за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 година. Избирателни секции да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели. Въз основа на подадените заявления да се образуват секции и извън дипломатическите и консулските представителства по преценка на ръководителите им.

В законопроекта се предлага лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинства, да могат да използват своя майчин език по време на предизборната кампания. В случаите, когато кампанията се води на друг език, се осигурява превод на български език.

Според ДПС ЦИК трябва да определя реда и да провежда жребии веднага след изтичане срока на регистрация на партии, инициативни комитети и коалиции за съответните избори. А на партиите и коалициите да се даде право при регистрация да нямат кандидат под номера на листата, който съвпада с номера на жребия. С промените според ДПС ще се избегне „феномена 15/15“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика