Отхвърлиха ветото върху промените в АПК

Председателят на ВАС: Таксите сега са ниски, нека законодателят да прецени какви да бъдат те

Поправките влизат за гласуване в същия вид

Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Административно процесуалния кодекс (АПК). С 12 гласа “за”, 7 “против” от депутати от БСП и без въздържали се промените, сред които и за по-високите такси при касационни жалби, ще бъдат внесени за повторно гласуване в пленарната зала.

Дебатът продължи повече от 4 часа и започна с изслушване на проф. Емилия Друмева, която анализира подробно някои от спорните въпроси в предлаганите промени на АПК.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков припомни решенията на пленума на ВАС. По въпроса за таксите той подчерта, че в момента те са ниски и е нужно увеличение, но единствено законодателният орган може да прецени какви да бъдат те.

Крум Зарков от БСП призова депутатите да се вслушат във ветото и “да не се инатят”, а вместо това да обсъдят отново текст по текст всички промени. Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че с така приетите поправки управляващите са отразили желанието и на самите административни съдии за промяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България