Барние: Последните предложения на правителството на Борис Джонсън за Брекзит са неприемливи

Министър Кралев за починалия боксьор: Вероятно се е качил на ринга неподготвен

В час ли са политиците? Любимите часовници на хората във властта по света

Престижен френски журнал хвали наш просветен министър Георги Живков е министър на просветата през 1893 г.

Гръцки министър: България няма необходимите средства да се включи в споразумение за наблюдение на въздушното пространство на Скопие

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република Корея

Планински спасители откриха две жени, изгубили се в Балкана

Приключи евтаназията на хиляди прасета във видинска ферма

МВР: Трафикът към столицата и големите градове се засилва, карайте със съобразена скорост Натоварено е движението край Симитли, съобщават от полицията

За връзката между освобождаването на Джок Полфрийман и избора на главен прокурор Битката на калпакчиевците не е срещу Гешев, те искат съдебната система по свой образ и подобие

Две деца и родител във Варна са заболели от морбили

Над 1600 посетиха Провадия-солницата Силно земетресение преди 7000 години е разрушило най-старата халколитна цивилизация

Кола се вряза в трактор на пътя Русе – Николово, пътничка е в тежко състояние

Тир се преобърна край Бургас

Вижте листата на ГЕРБ за местните избори в София

Правнучка на Юрдан Брешков откри изложба в родния си град Елена Повод е Международният ден на музеите

Музеят на Възраждането в Елена се включва за шести път в Европейската нощ на музеите и по този повод в къща музей „Иларион Макариополски“ бе открита уникална изложба-живопис, сътворена от талантливата млада художничка Диана Брешкова.

В словото си директорът на музея Иванка Сиракова подчерта, че третата самостоятелна изложба на авторката представя нейните най-нови артистични достижения в изкуството, които са нов успех в еленската изобразителна традиция.

Диана е от семейство с добре съхранена родова памет, правнучка е на известния в началото на миналия век еленски учител, църковен настоятел и общественик Юрдан Брешков. Първите си истински уроци по живопис получава при художника Йордан Попов от Елена, открил самородния й талант. Учи изобразително изкуство в училище „Вичо Грънчаров“ в Г.Оряховица, после завършва специалност „Графика“ във Великотърновския университет. Неин преподавател е проф. Никола Николов, също с родови корен от Еленския балкан, който говори с възхищение за своя студентка при откриването на изложбата и за нейните „картини, които гледаш, съзерцаваш и искрено им се радваш и които със сигурност ще останат във вековете“.

След завършване на университета, в продължение на 10 години Дияна е на свободна практика. Участва в изписването на параклиса „Свети Петка Търновска“ в с. Раювци, на сцени в храма „Рождество на Пресвета Богородица“ в Елена, реализира проекти за стенописи в частни домове. В търсене на по-добри условия и предизвикателства младата художничка заминава за Лондон през 2010 г. със съпруга си, също художник, и със синовете-близнаци.

Успехите не закъсняват. Възхитен от фантазията, таланта и работата й, бизнесмен, за когото тя работи, й поръчва да нарисува портрет на Уистън Чърчил. Предоставена й е семейна снимка на английския държавник. Диана до такава степен впечатлява със своята точност и прецизност, че получава много добро възнаграждение за работата си и още по-ценно – високата оценка и признанието от бащата на поръчителя, ревностен почитател и личен приятел на Чърчил, „че не познава по-добър негов портрет“. Днес той е експониран в частен дом в „Чартуел“, Южен Лондон, където държавникът обичал да прекарва времето си.

В Лондон Диана участва в изложба на Groydon Art Center, в два проекта на списание „Closer“, като изпълнява десетки поръчки от частни лица за портрети и пейзажи. Нейни творби днес са чест за колекции в България, Русия, Германия, Англия и Франция. Преди две години, следвайки повика на свободолюбивия балканджийски корен и чувството за истинските неща в живота, талантливата художничка се завърна в родния си град. В началото на тази година тя направи своя първи самостоятелен творчески дебют в галерия „Гешов“ в столицата, а веднага след това в галерия „Неси“ в Бургас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.