Росен Бъчваров: 96% от търговците нямат затруднения с подмяната на касовите апарати Всяка седмица броят на фискалните устройства, които отговарят на новите изисквания, се удвоява, каза говорителят на НАП

Интриги и предателство в руската поредица „Изневяра”

Минчо Коралски: Градска легенда е, че половината от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии са неправомерни

Параходство БМФ получи модерния кораб „Рожен“ Новопостроеният бълкер в Китай е с дедуейт 42 300 тона

Колко отпуска ви се полага, когато работите на повече от едно място

22-годишен на съд за съжителство с малолетна

Сицилия – най-големият остров в Средиземно море Завоеватели от различни раси и религии са мечтали да придобият безценната земя

Обраха кутиите за дарения на църквата в Драгичево

Община Велико Търново увеличава размера на наградите „Трети март” и „Св. Патриарх Евтимий” Учител и колектив на годината ще получават по 1000 лева, курсант отличник – 5000 евро

Болни с пневмонии препълниха пулмологията в УМБАЛ Пловдив

1 691 000 лв. са приходите на община Велико Търново за година от управление с общинско имущество Общината вече не разполага с атрактивни имоти за продажба

Министър Вълчев: 1071 училища са в грипна ваканция, достигнахме пика на епидемията

Спипаха иманяр да копае за антики край Свищов При обиск в гаража му са намерени антични монети и метален предмет

Ромка с болно бебе ударила с телефон в лицето фелдшерка в Спешна помощ Потърпевшата е с лека телесна повреда

Каква съдба очаква родените през 2019-а Според руска нумероложка те ще са умни и ще проговорят по-рано

Правосъдието у нас се препятства от Брюксел Неефективността в тази област е резултат от няколко фактора, невярно е да се приписва само на лошите полицаи, на корумпираните прокурори и съдии

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Продължава издирването на изчезналия затворник от Пловдив, както и на двамата затворници, които избягаха от софийския затвор. Какви служители на закона са охранителите и надзирателите в тези затвори, как така им бягат опасни престъпници, питат се гражданите. А какви са тези следователи и полицаи, които десетина дни все не могат да ги заловят? Прокурорите не предявяват стабилни и строги обвинения, съдиите оправдават престъпници или издават леки присъди за тежки престъпления, убедени са мнозина. Законодателите са лентяи и мързеливци и само рахатясват в парламента, съгласни са те с Бойко Борисов, не произвеждат добри закони.

А българите вопият за сигурност и обществен ред, за поне малко справедливост, каквато по определение предполага правосъдието. Преди 28 години под път и над път им обещаваха тези ценности в пълен обем. Народовластие във вид на демокрация щяло да ги огрее, правова държава идела да замени онази лошата социалистическата. Още в началото на 90-те неведнъж писахме в „168“ часа, че само баламосват хората и в синьо-червената политическа мъгла тези благини не могат да поникнат.

По онова време един от основателите и ръководителите на СДС размахваше юмруци за „разграждането на системата, свобода, капитализъм и градеж на либералната демокрация“, думите са негови. По наше време споделя: „Резултатът е ясен – драматична социална диференциация; основното богатство на страната е в ръцете на 300 семейства; създаде се прослойка от паразити, заграбили народното богатство. Милиони хора са в потискаща бедност; обезлюдиха се цели региони; изтичането на работна ръка и умове от страната доби характер на паническо бягство; демографски срив; настъпваща циганизация, а не интеграция на етническите съставки на нацията…“

За да се случи това, за да се реализира американският план за България „Ран-Ът“, още във Великото народно събрание по предложение на кабинета на небългарина Андрей Луканов се прокарват първите подходящи законодателни мерки: обезсилване в съда на част от събраните в хода на предварителното производство материали, ограничения за задържане на арестуваните, широки възможности за адвокатите да се намесват още в ранна фаза на следствието. Ускорено следват нови и нови „синхронизации на българското законодателство с европейското право“.

Така „шефовете и на трите власти се превръщат в криминогенни фактори“, заяви съдебният психиатър доц. Борис Щърбанов. Затова разпадащото се авторитарно общество не пое по пътя към гражданското, а към криминалното. Преди 10 ноември 1989 г. имаше само стабилно контролирана професионална престъпност и нискостепенна корупция. При създадените нови условия двете обществени болести придобиха международна интегрираност, добре организирани форми и зловещ характер.

През 1996 г. писахме в „168 часа“, че „новопоявилата се политическа „класа“ е кодирана целенасочено да извърши криминализиране на стопанския живот и обществения организъм и този процес практически вече е завършен.“ Корумпиращият натиск върху различните обществени институти и държавни структури стана безпрецедентен за цялата ни история. Оттам и появата на безподобната арогантност на политици, магистрати, полицейски, митнически и прочие чиновници, надхвърлящи доходите им за три-четири живота.
Анализ на прокуратурата сочи, че над 500 престъпници с ефективни присъди са избегнали правосъдие и се укриват, въпреки че са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор. Директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов информира, че ГДБОП е установила наличието в края на миналата година у нас на около 400 организирани престъпни групи с над 2000 членове. Междувременно политиците и НПО провокатори непрестанно сочат за главни виновници ту прокуратурата, ту съдиите, ту полицията, напоително доносничат и ги клеветят в Брюксел. Или ги противопоставят едни на други.

Неефективността в областта на правосъдието е резултат от няколко фактора, невярно е да се приписва само на лошите полицаи, на корумпираните прокурори и съдии. При все че кусурите на законотворците ни са много, не може да се приписва и единствено на лошото законодателство у нас – то не е по-различно от това в други европейски държави. Друг въпрос е, че прилагането му на практика е проблем у нас.

Проблем са лошото разходване на пари в системите и погрешната поради политическата намеса кадрова политика в областта на правосъдието и вътрешния ред. Първото пречи да се ускори разследването – има огромен проблем с бавни експертизи, липса на кадърни експерти и нежелание или невъзможност да се плаща на кадърните. Второто, кадровата политика, препятства да се осъществи ефективна превенция на престъпността и така пречи на всичко.

Но Третият „стълб“ на ЕС – сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи (СОПВР), обхващащ съвместното формиране на общи позиции по отношение на цял куп политики в правосъдието, е здраво монтиран и у нас. Затова следствие са разгромените полицейски и тайни служби, наличието на зависими и нерядко подкупни магистрати и чиновници в различни държавни и общински структури.
Има много какво да се направи за оздравяването на държавния организъм, но в днешния либерален бардак, когато България не се управлява от българи и в полза на българите, това е невъзможно. Тук законодателство не се твори, то се налага през парламента почти буквално от Брюксел и частично подмолно от соросоидни, грантаджийски и прочие подривни организации.

И в Европа Брюкселското законодателство не работи за европейските народи и граждани, доказват го броженията в техните общества, изострящото се недоволство от политическите им елити, нарастването на националистическите тенденции. Фикции са правовите държави там, изпразнени от съдържание са Ония им ценности. Ялови са и ценностите им, и отстояващите ги управници, и управленските им действия.
Никаква демокрация не е либералната. „Неолибералната идеологема за „преход към демокрация“, пише Имануел Уолърстейн, е една огромна идеологическа манипулация“. „От свободата остава само рекламната илюзия“, писа Жан Бодрияр още в началото на 90-те. Когато източноевропейските народи се устремиха към нея, тя отдавна агонизираше на Запад. Разклатена е там и правовата им държава, нито в борбата с корупцията са преуспели повече от нас, нито в имиграционната политика, в борбата с тероризма и трафика на наркотици. И повече от нашето МВР крият данни за престъпността у тях.

И все пак България, бидейки най-добросъвестна членка на ЕС, изпълнява ангажиментите си да сближава законодателството и направо да уеднаквява политиките си с тези на ЕС в областта на напукания им Трети стълб „Правосъдие и вътрешен ред“. Законодателството ни в тази област е пределно повлияно и от практиките на Европейския съд за правата на човека. Законодателството и политиките ни не се различават особено от тези в другите държави на ЕС и са определени от една обща рамка.

Нито рамката е здрава, нито Третият им стълб крепи държавността и това не е случайно, тъй като на прицела на глобализацията на транснационалните компании е именно националната държава. Укрепването й, включително и чрез внасяне на национални елементи в законодателството и национални специфики при прилагането на законите, е тенденция, която може да разруши ЕС. Но ще спаси Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. естествено, че се препятства от брюксел. още от 90та година, кога безродните отрепки на луканов и желев направиха пътеки дотам…
  безбройни са фактите, че брюксел защитава престъпниците и убийците и не им пука за жертвите.
  доказателство и за двете твърдения е освобождаването от родното „правосъдие“, под натиска на брюксел и правозащитниците на урода дето се взриви в истанбул.
  факт/

 2. Преди 2-3 дена имаше във вашия вестник статия със заглавие „Закон за насърчаване на детската престъпност“, тя също показа какво творят в НС, какви са им шедьоврите. Копират от запад, преписват от брюкселски указания или им ги подават непеотата. Цитатът в тази статия от основателя и ръководителя на СДС е на Петко Симеонов, беше пръв след жельчу седесар и бивш комуняга като него.

 3. Без да съм юрист бих дал няколко предложения за намаляване на престъпността. 1. Премахване на долния праг от 1 МРЗ при който кражбата се счита за маловажна. Една баба с откраднати 2 кокошки, 1 коза и току що получена пенсия от 200лв. сумата е по-малко от 510лв. , но за нея е всичко. Убиват и се гаврят и за 5лв. 2. Въвеждането на малки, но ефективни присъди( 1 седм.; 2месеца напр.) за дребни кражби, хулиганство, сбиване, за сметка на дългите, но условни. 3. Рязко увеличаване размера на наказанието при рецидив, трети и повече пъти(по американски образец). 4. Кумулативност на наказанията, а не както е сега – излежаване на най-дългото. 5. Затворът не е за почивка, а за тежка и смислена работа(тухларни, каменни кариери, пътища, изкопи). 6. От съда директно в затвора, а не да го търсят после.

   1. За коя точка ще дърпат уши? Може би само за 5-та, където казвам, че трябва да работят. Те и сега работят, дори се натискат, но надзирателите решават кой да работи и познай за какво. Работата трябва да е за всички които пожелаят. Един източник на корупция. Малките срокове затвор ги има (Парис Хилтън), кумулативността и от съда в затвора също. За точка 3 има го в най-голямата демокрация(САЩ).

    1. Те там грешиш! Ес е по голяма демокрация от сащ… питай който щеш в брюксел.

     1. По-голяма демокрация, ама как слушкат по-малката. Санкцийки, ракетки.

     2. Подлогаджийството е ценност на евроатлантическата демокрация…

 4. ТОКУ СЕ ПОЯВИ НЯКОЙ ЗАМАЗВАЧ НА ДС ДА ИЗНАСЯ ЛЕКЦИИ КОЙ Е ВИНОВЕН И КОЙ НЕ. ХАЙДЕ СТИГА СТЕ СЕ ПРАВИЛИ НА СВЕСНИ СЛЕД КАТО НЕ СТЕ ТАКИВА . НА КАЛПАВ Х…Й И ВЪЛНАТА МУ ПРЕЧИ НА ВАС ВСЕ НЯКОЙ ВИ ПРЕЧИ ТУ ТУРЦИТЕ СЛЕД ТОВА РУСНАЦИТЕ СЕГА ЕВРОПА. ПОСТОЯННО ХЛЕНЧИТЕ И МРЪНКАТЕ ЗАЩОТО ТОВА Е НАЦИОНАЛНА ЧЕРТА. ЗАКОНИ ИМА НО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДОЙДЕ ОТ ВЪН И ДА ВИ НАКАРА ДА СИ ГИ СПАЗВАТЕ ТОВА ВИ Е ПРОБЛЕМА ЧЕ КАТО ЦЯЛО СТЕ НЕЧЕСТНИ ХОРА , МУШЕННИЦИ , АЛЧНИ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ И КОРУМПИРАНИ ОТ ВСЯКЪДЕ , ДЪРЖАВНА МАФИЯ И ИЗЛИЗАТ РАЗНИ КОКОШКАРИ КАТО ТОЗИ ДА СЕ ПРАВЯТ И НА УМНИ И НА МНОГО ЗАГРИЖЕНИ Я ХОДЕТЕ ДА СЕ МИЕТЕ У ИСКЪРО. ОТ ВАС НИЩО НЕ СТАВА В РАМКИТЕ НА НЯКОЛКО ДЕСИТЕЛЕТИЯ ЩЕ ОСТАНЕ САМО ИМЕТО БЪЛГАРИЯ НО КАТО ХОРА ДРУГИ ЩЕ ЖИВЕЯТ И УПРАВЛЯВАТ И ДАНО ДА СА ПО КАДЪРНИ И ПО ДОБРИ ХОРА ОТ БЪЛГАРИТЕ. БЪЛГАРИТЕ СА СТУДЕНИ, ПРЕСМЕТЛИВИ ХИТРО НАХАЛНИ И ТЪПАНАРИ ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ИДИОТИ ХОРА И ЛЪЖЦИ И ТОЗИ ТУК Е ОТ ТЯХ.

 5. Изродчето ударено с чук по главата и със забит сърп отзад мяза да е от исраел, но и тях ще надживеем. Статията явно дразни отрепките на нацията юроатлантистите и душманите ни. Но ЩГД мощно!

  1. В САЩ е само рязкото увеличаване на наказанието при рецидив. У нас за 20 еднотипни кражби (за по 1 година затвор по закон) ще лежи най-дългата т.е. само 1година. Като му се спадне ареста и си плати на надзирател да работи ще излезе след 4-5 месеца. Другите мои предложения ги има и в ЕС. Мисля, че само в България има праг от 1 МРЗ , под чиято стойност на кражбата не се води дори разследване. Това нашите апаши го знаят и спазват да не им пречи полицията. Представи си обаче за 1 месец да те ограбят 10 пъти по 500лв.

 6. Ако започнем да вкарваме в затвора за дребни провинения нямада стигнат затворите, я първо да изградим стабилни сгради-затвори, а после да вкараме поливин БЪЛГАРИЯ У ТЯХ,А тези които останат на вън да хранят ззатворниците, а знаете ли кои ще останат на
  вън парламентаристите някои по едри изнудвачи

  – парламентаристите

  1. Вкарването в затвор за 1 седмица, особено на млад престъпник или просто хулиган има голямо възпитателно въздействие. Процедурата по влизането, „топлото “ посрещане от страна на съкилийниците имат голямо значение. 1 седмица ще му се види година и няма да посмее после да краде. А у нас 1 година условно. Я го хванат я не за изпитателния срок и пак ще краде докато не извърши нещо голямо за 10г. затвор. След това – влязъл ключ, излязъл шперц.

 7. Разсъжденията и предложенията на pbdan по принцип са правилни, личи си задълбочена правна култура. Но брюкселскиата преса в съчетание с „правозащитните“ истерии с оглед „циганското присъединяване“ и въобще с оправдателния уклон спрямо престъпниците не позволява да бъдат въведени. А и затвори няма, права е и нона в това, тъй че още дълго правата на потърпевшите от престъпления ще са накърнени и те дълго ще чакат възмездие и справедливост.

 8. Good post. I be taught something tougher on totally different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to read content material from other writers and apply somewhat one thing from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.