Изграждат последния участък от магистрала "Европа"

Правят изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път

Ще има 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков даде началото на изграждането на последния участък от автомагистрала "Европа" между Сливница и Софийския околовръстен път. Общата му дължина е 16,5 км, но строителството започна в близо 6-километрова отсечка, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км.

Министърът уточни, че вече са одобрени подробните устройствени планове, както е направено и отчуждаване и е получено разрешение за строеж за този участък. Служебният регионален министър посочи, че над 16-километровата отсечка трябва да бъде готова в рамките на година и половина, след това магистралата ще бъде завършена изцяло. Иван Шишков очаква от строителя да работи интензивно, качествено и да завърши дейностите в срок.

От страна на изпълнителя ,,ДЗЗД "Европа-2022", председателят на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД, Камен Пешов добави, че "Винаги сме въодушевени, когато започваме нов обект, защото той значи за нас работа, предизвикателства, с които сме уверени, че ще се справим безаварийно, качествено и в срок".

Участъкът от АМ "Европа" ще бъде изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - "Костинброд" и "Мрамор".

Изграждането на отсечката между Сливница и Софийския околовръстен път е част от проекта "Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903", съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Проектът включва два участъка - от Драгоман до Сливница, който е въведен в експлоатация през юни 2021 г., както и от Сливница до Софийски околовръстен път.
Изпълнител на строителството е ДЗЗД "Европа-2022", в което участват: "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Главболгарстрой интернешънал" ЕАД и "Обонато Билд" ЕООД. Стойността на договора е 266 959 487,34 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Европа", с участници: "Пътинвест-инженеринг" АД, "Стройнорм" ЕООД и "Ер Джи Консултинг" ООД. Техният договор е за 5 599 999,20 лв. с ДДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции