93-годишна загина при пожар в Търговище 9 станаха жертвите на огъня в областта тази година

ВТУ ще си сътрудничи с Института за публична политика

55% увеличение на продажбите на нови коли в България

Коледен базар в Монтана помага на 4 годишно момче да проходи

Благодарение на Марешки Народното събрание отхвърли ветото на президента върху мораториума за нови лекарства

Live След като от БСП прочетоха писмо на онкоболна Цветанов: Трябва ли Рашидов и Фандъкова също да разкажат след Стефан Данаилов Ламбо: Другарю Цветанов, не съм употребен. Вежди: Не си играйте с болестите

Израел затвори граничните пунктове с Ивицата Газа

След публикация на "Труд" ГЕРБ отрича кабинетът да е развързал кесията

Васко Кръпката забавлява децата на Благоевград с „Приказка за блуса и рокендрола“

Салма Хайек обвини Харви Уайнстийн в сексуален тормоз

Спипаха на свобода горнооряховчанин с влязла в сила присъда

Над 6700 рохинги са били убити за един месец след избухналото насилие в Мианмар

Къщичка за книги радва болни деца

Макрон разкри мотивите на Тръмп, свързани с решението му да признае Йерусалим за столица на Израел

Раздават на шведите коли за тестове Семейства помагат в разработката на технологии за автономно движение

Правят транзитен булевард за курортите край Варна Държавата дава 126 млн. лв. за развитието на морската столица

Край на задръстванията ще сложи ремонтът на бул. “Левски”, който ще го превърне в транзитен и ще облекчи все по-натоварения трафик. Държавата поема ангажимент да осигури около 75 млн. лв. за две години за този инфраструктурен проект, обяви във Варна премиерът Бойко Борисов.

Той припомни думите на кмета Иван Портних, че от 30 години в града не е правено нищо, за да се облекчи трафикът и затова правителството предлага мерки в това отношение. Варна заслужава перспектива. Градът има и други дейности, освен туризма, посочи Борисов.

Проектът предвижда разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на централния транзитен булевард, който свързва входа на града и аерогарата, както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището. Финансирането ще бъде от бюджета и от ЕИБ, а дали изпълнението ще се организира от АПИ или от общината, зависи от решението на Общинския съвет във Варна, посочи Борисов.

“С реализирането на тези инфраструктурни проекти трафикът, който в момента влиза от автомагистрала “Хемус” към центъра на града, вече ще бъде извеждан по бул. “Васил Левски”, който ще минава под булевардите “Владислав Варненчик”, “Сливница”, “Цар Освободител”. Ще се осигури и бърза връзка с крайезерния път. От друга страна, продължението на бул. “Сливница” до бул. “Атанас Москов” и оттам качването на АМ “Хемус” ще стане дублираща връзка на бул. “Владислав Варненчик” и също ще спомогне за облекчаване на движението в града”, обясни кметът Иван Портних.

Отварянето на атрактивната зона и социализация на „Пристанище Варна-Изток” беше една от водещите теми по време на срещата с премиера Бойко Борисов, министрите на транспорта и на финансите – Ивайло Московски и Владислав Горанов.

“Зоната, която беше отворена за гражданите, се превърна в любимо място за варненци и гостите на града, затова този процес трябва да продължи и по никакъв начин да не засяга пристанищните дейности, посочи кметът на Варна. Министър Московски припомни, че преди две години е започнала съвместната инициатива за отваряне на Варна към морето. След 3-то и 4-то корабно място са складирани тръбите за разпределителния газов център, така че през следващите 2.5 години там нищо не може да се направи освен пристанищна дейност. Има проблем с входа и изхода за автомобилите, но ще се намери транспортно решение в отворената вече зона, увери министърът. Могат да се използват и двете магазии за общественополезна дейност.

„Със сигурност работещите в пристанището искат да си запазят работните места. Така че 3 и 4 кейово място да бъдат запазени и да бъдат гарантирани съпътстващи мерки за изграждане на силози, удълбочаване на 7 кейово място, завършване на обходния път с всички промени, които са предвидени, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който също беше поканен на срещата.

С общо 126 млн. лева държавата ще помогне развитието на Варна. Освен 75 млн. лева за разширяване на бул. ”В. Левски” ще бъдат финансирани проектите за нова сграда на Математическата гимназия “Д-р Петър Берон”, ремонт на IV езикова гимназия “Фр. Ж. Кюри”. При необходимост ще бъде осигурен безлихвен кредит за новата сграда на библиотеката, увери премиерът. В началото на разговорите кметът направи презентация на проектите, които ще бъдат реализирани в морската столица, като подчерта, че стратегическите приоритети за града са развита икономика, създаване на модерна градска среда, превръщане на Варна в дестинация за 4 сезона и в град на знанието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. под булевардите? ами дълбоката подпочвената вода от многото дерета? Решението е магистралата преди Варна да се качи на платото. Един ден може би и летището ще е там ….

  2. Ъъъъъъъ,такованка!Кога ще доремонтирате останалите 3 километра от Аспаруховия Мост?Зер,ремонтирахте 200 метра,ама пусто още остана!

  3. Коментарите под статията говорят красноречиво за нивото на нацията, а от там и за състоянието на държавата.

  4. Да най-добре ще е и булевард Левски, и обход по платото. Належащо е вече. Даже сме закъснели.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.