Празнуваме пролетното равноденствие

В Астрономическата обсерватория на Шуменското плато във вторник ще се проведе празник, посветен на пролетното равноденствие, съобщават от ШУ "Еп.Константин Преславски". Акцент ще бъдат наблюденията на Слънцето с два слънчеви телескопа, ако времето е ясно. Освен това, астрономическият екип на ВУЗ-а е подготвил презентации за видимото годишно движение на Слънцето, свързаните с това явления и интересни факти за слънчевата активност.

Участниците в празника ще могат да разгледат обогатената експозиция във фоайето на Астрономическата обсерватория и да се запознаят с нейната история и оборудване.

Атракция на празника ще бъде измерването на ъгъла на падане на слънчевите лъчи спрямо хоризонта по обяд в 12:14 ч., чрез измерване дължината на сянката на вертикална пръчка. По такъв начин Студентското астрономическо общество на Шуменския университет, както и екипи на няколко гимназии и техникуми в Шумен, ще се включат в Международния експеримент на Ератостен за изчисляване дължината на земния меридиан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони