Пращаме правителствен самолет за Павел Васев

Снимка: Булфото, архив

Режисьорът е в будна кома в руска болница

Премиерът Борисов разрешил полета, след като Вежди Рашидов съобщава за състоянието му

Пращаме до Москва правителствен самолет, за да транспортира Павел Васев, който от четири месеца е в будна кома в руска болница. Очаква се режисьорът, който е дългогодишен директор на Сатирата, Народния театър и Националния филмов център, сега шеф на Българския културен център в Москва, да бъде върнат в София около 10 май. Това разказа пред “Труд” председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов, който от години е близък приятел на Васев и семейството му.

Веднага след инсулта, Рашидов с помощта на много хора, успява за два дни да събере необходимите 12 000 евро за лечението на Васев.

До преди дни състоянието му не позволява да го транспортират, но след като това станало възможно, Рашидов получава подкрепа от директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Информира и премиерът Бойко Борисов за ситуацията с известния културен деец.

“Позволих си да обезпокоя премиера, защото целта ни е да го транспортираме тук и български лекари да поемат лечението му - той има необходимите застраховки. Благодаря на Борисов, че реагира мигновено - щом става въпрос за човешки живот, той не се двоуми и секунда, както го е правил още много пъти”, каза пред “Труд” Вежди Рашидов.

До дни в руската столица ще пристигне видният неврохирург проф. д-р Николай Габровски от “Пирогов”, за да прецени какво е състоянието на Васев. Подготвен е и екип от “Пирогов”, който да пътува с него към България.

“Благодаря и на директора на Сатирата Калин Сърменов, който организира благотворителни представления, с които се събират средства. Ние българите много говорим, а малко си помагаме - затова дарителите на бива да бъдат анонимни. Важно е да помагаме навреме. Благодаря на всички, които подадоха ръка”, каза Рашидов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България