Пращат на съд бивш шеф, ощетил санаториум с 46 000 лева

Прокуратурата в Монтана предаде на съд бившия директор на Специализираната болница за рехабилитация „Св. Мина” във Вършец. Според магистратите ексшефът е извършил и допуснал престъпления, ощетили здравното заведение с близо 46 000 лева, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

Антон Савов е бил директор на болница „Свети Мина”- филиал на „Специализирани болници за рехабилитация – национален комплекс“ ЕАД – София, от февруари 2010 г. до септември 2013 г. Вместо да създаде организация за управление и контрол на финансите в санаториума обаче той прехвърлил част от задължения си на счетоводителката Данелия Витанова, която започнала да тегли аванси от касата и да ги отчита с фалшиви фактури.

Пари от бюджета на специализираната болница срещу менте документи получавали и присвоявали и други служители. Нарушенията във филиала били разкрити при цялостна проверка през 2013 г. Сигнал за далаверите подал до МВР, Районна прокуратура в Берковица и ръководството на дружеството в София и касиерът на болницата. По случая Икономическата полиция в Монтана започнала разследване, а Окръжната прокуратура образувала досъдено производство.

Според експертизата по делото по време на управлението на Савов са били присвоени 45 313,85 лв. Бившият шеф на санаториума е извършил престъпление като не е положил достатъчно грижи за възложената му работа и не е изпълнил служебни си задължения, от което са последвали значителни щети за държавното дружество, обявиха магистратите.

Материалите, свързани с престъпната дейност на счетоводителката Витанова и други подотчетни лица, са отделени в друго досъдебно производство, казаха от прокуратурата. Комплексът „Специализирани болници за рехабилитация”, чийто филиал е санаториумът „Св. Мина” във Вършец, е акционерно дружество с държавно имущество, а едноличен собственик на капитала му е Министерството на здравеопазването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право