Превъртяха 1,6 млрд. лв. в енергетиката

За дългове в сектора

В последните си дни от управлението кабинетът Денков буквално превъртя 1,6 млрд. лева в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. за допълнителни плащания. На заседание на правителството е прието Постановление за промените, с които БЕХ ЕАД и “Булгаргаз” ЕАД придобиват вземания от “Топлофикация София” ЕАД.

“Транзакцията не оказва влияние на дефицита в държавния бюджет, се казва в съобщението на Правителствената пресслужба. С Решението се възлага изкупуването вземания от “Топлофикация София” ЕАД, като по този начин ще се осигурят условия за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ, както и ще се разширят възможностите на БЕХ ЕАД да подпомага дейността и финансовата стабилност на дъщерните си дружества, с цел гарантиране сигурността на енергийната система.

“Труд news” научи, че с Постановлението се предоставят безвъзмездни средства в общ размер на 728 млн. лева от “Български енергиен холдинг” ЕАД на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Енергийният министър Румен Радев обяви, че сумата от 1,6 млрд. лева е внушителна, но средствата могат да се ползват за решаване на ликвидни въпроси в енергийния сектор. А на финала допълни, че не ставало дума за смяната на собствеността на “Топлофикация София” ЕАД, която остава общинско дружество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика