Предават на съд двама младежи за телефонна измама

Снимка: Архив

Районна прокуратура - Пловдив предаде на съд двама младежи за телефонна измама, съобщават от Апелативна прокуратура - Пловдив. Районната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт спрямо младежи с инициали К.В. (на 20 г.) и Й.А. (на 18 г.) за това, че на 22 август 2018 г., в гр. Пловдив, в съучастие, както и с неустановено лице, като извършители са поддържали заблуждение в 71-годишен мъж, като с това му причинили имотна вреда в размер на 700 лева, като обвиняемият Й.А. е извършил деянието като непълнолетен.

В началото на 2018 г. неустановено по делото лице позвънило на мобилния телефон на обвиняемия Й.А., като се представил с името Иво и споделил, че се занимава с фирма за дограма. По-късно поискал да намери хора, които да се включат в извършването на телефонни измами. Й.А. го свързал с обвиняемия К.В.

На 22 август 2018 г. в гр. Пловдив пострадалият получил обаждане на стационарния телефон в жилището си от непозната жена. Тя плачела и твърдяла, че е в болница със сина си. Пострадалият затворил телефона с думите: „Довиждане, много здраве на болницата“. Веднага след това му позвънил непознат мъж, който се представил за инспектор от полицията. Той обяснил на 71-годишния мъж, че бил набелязан за жертва на телефонни измамници, които преди малко се свързали с него „от болницата“. Предупредил го, че към адреса му пътуват трима участници в схема за телефонни измами. Полицаите щели да ги задържат, но трябвало да им съдейства. 71-годишният мъж се съгласил.

Получил и ново обаждане от непознат, който попитал: „Парите, готови ли са? Иначе моите момчета се качват на втория етаж, разбиват ти вратата и ще ти режат пръстите един по един и главата“. Мнимият полицай отново се обадил, за да съобщи, че пред входа имало трима бандити, които възнамерявали да разбият вратата на жилището на възрастния мъж и да му вземат парите. За да не се случи, той трябвало да даде парите, съхранявани в дома му.

Пострадалият събрал 700 лева, които бил спестил. По указание на „полицая“, възрастният мъж увил парите във фолио, постави ги в найлонова торба и ги скрил във фризера, за да не ги засече апаратурата на измамниците. По-късно той хвърли парите от балкона, за да не му разбиват вратата бандитите. Там чакали двамата обвиняеми, които взели пакета с банкнотите. Пострадалият бил въведен в заблуждение, че те са участници в престъпната група, които ще бъдат заловени след получаване на парите.

Мнимият полицай се обадил отново на възрастния мъж и казал, че трима от измамниците вече са задържани. Той получил и второ обаждане с думите: „Хванаха трима от моите братя. Предупреждавам те никъде да не излизаш“. По-късно разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията.

Междувременно двамата обвиняеми отишли в с. Обнова, общ. Левски. Те оставили парите зад автобусна спирка по дадени указания от непознатия. От тях взели по 100 лева, които си разделили. По делото са изготвени експертизи, разпитани свидетели и др. Щетите не са възстановени. Предстои Районен съд - Пловдив да насрочи заседание.

Коментари

Задължително поле