Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Никол Шерцингер във фатално черно

Варна влиза в онлайн платформа за българите в чужбина

Предадем ли вяра и църква, предаваме България

Какви са каноничноправните и исторически основания за мъдрите решения на Светия синод

Усилията на властите в БЮРМ са насочени към преодоляване на извращенията на македонизма и изваждане на страната от изолация. България трябва да подкрепя и насърчава този процес. Без обаче да предава българската история и светини, за които все още претендират, макар и не толкова агресивно, голяма част от политическите и църковни кръгове в Скопие. През последната година се правят стъпки за изваждане на Македонската православна църква от схизмата, в която целият православен свят я е поставил. Тази македонска политика има група лобисти у нас, които се опитват да внушават, че БПЦ трябвало едностранно да се обяви за „църква-майка“, да влезе в съслужение с нейни клирици и фактически да признае претенциите на синода в Скопие към българската Охридска архиепископия, като се отзове на македонската покана за отбелязване на 1000-та нейна годишнина. Противно на откровените лъжи и манипулации, които проводниците на интересите на Скопие у нас тиражират, Светият Синод на БПЦ, при стриктно спазване на православното канонично право, отхвърли ултимативното искане на скопския синод за „църква-майка“ и отказа да „чества“ годишнината от Охридската архиепископия край Вардара. В знак на братолюбие Синодът реши единствено възможното – да се застъпи по пътя на църковната дипломация за изясняване на каноничния статут на МПЦ. А миналата седмица архиереите постановиха, че бележитната годишнина ще се отбележи там, където единствено и е мястото – в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София. С това беше защитен не само църковния, а и българския национален интерес. Защото предадем ли вяра и църква, предаваме и България!

Ето съвсем телеграфно какви са каноничноправните и исторически основания за мъдрите решения на Светия синод.

Първо, православната църква в канонично и вероучително отношение е една, поместните не са изолирани институции. Признаването на автономия или автокефалия на една поместна църква се урежда от православните канони и традиция, които винаги и без изключение са били спазвани. Само некомпетентността може да твърди друго.

Второ, отделянето на една църковна йерархия следва да бъде признато първо от църквата майка и одобрено от останалите поместни църкви. Това произтича още от 28-то Апостолско правило, а по-сетне е разгърнато в каноните на Първия, Ефеския и Халкидонския вселенски събори. Казано е по отношение на клира: „отлъчени от едни, да се не приемат от други“. Съслужението с разколници е тежко църковно провинение в православието.

Трето, независимо от болезнените за нас, българите, исторически събития и загуби в Македония, след Втората световна война с актовете, с които е вдигната схизмата върху БПЦ и после е възстановено патриаршеското й достойнство, е очертан нашия църковен диоцез – територията на държавата България. Днешна Македония е включена в диоцеза на сръбската църква. И тези правни положения са признати от всички поместни църкви. Затова по канон църква-майка на македонската е сръбската. Ако БПЦ си присвои права, които няма, ще я застигне съдбата на синода в Скопие – схизма.

Четвърто, БПЦ и българският народ няма да допуснат кражба на националната ни история от Скопие. Претенцията на македонската църква, че са правоприемници на Охридската архиепископия са лишени от канонични и исторически основания. „Охридска архиепископия на Първа Юстиниана и на цяла България“ е правоприемник на понижената от патриаршия църква след падането на България под византийско владичество. Това е уредено в три грамоти на византийския император Василий Втори от 1020-25 г. Правоприемството се проследява в църковните извори и документи чак до днешния Устав на БПЦ. Ако Светият синод приеме изрично или мълчаливо македонската претенция, това би било национално предателство.

И понеже става дума и за патриотизъм, като потомък на православни българи бежанци от поробена Македония, дължа една попътна ремарка. От известно време една група, която не крие връзки и съгласуваност на действията си с властите и службите на друга държава, се опитва да диктува на БПЦ. Безпрецедентно, все едно сме се върнали в сталински времена. Отнасят се с Църквата, като че им е фирмен персонал, който трябва ритуално да обслужи техните амбиции. Някакъв търговец даже се хвалел, че бил инвестирал пари за целта. И всичко това зад маската на самозван „патриотизъм“. Интересно какъв патриотизъм е да следваш дневния ред на друга държава и да докладваш в Скопие. Та тръгнала тази група случайници по отношение на БПЦ да разпорежда на Светия Синод. „Случайници“, защото докато всички ние, начело с патриарха и Светия Синод, бранехме църквата от мрачните попълзновения на филипдимитровци и иванкостовци, които предизвикаха разкол, „уволниха“ патриарх Максим и отнеха регистрацията на БПЦ в периода 1992-2002 г. – повечето от въпросната група, която клечи сега пред Светия Синод, и техните медийни клакьори, крепяха разкола.

 

Случайници с претенции

Ние се борехме публично – с живи вериги пазехме храмовете от сините мутри и Фори Светулката, преодоляхме сатанинска съпротива и ругателства срещу внесения от мен Закон за вероизповеданията през 2001 г., без чието приемане пагубният разкол нямаше да бъде преодолян. Те не издумаха нито сричка срещу сините посегателства над БПЦ, каквито дори и турският поробител не е дръзвал да прави. А някои даже невежествено критикуваха усилията ни. И днес същите тези случайници имали монопол върху патриотизма. Хайде, де!

*Борислав Цеков е автор и вносител на действащия Закон за вероизповеданията, който прекрати разкола

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. С нетърпение очаквам Христос да дойде с хиляди летящи чинии и „дядо“ поп ще ахне

 2. Нашите романтични политици трябва окончателно да се излекуват от наивността си по отношение на македонците. Този народ окончателно е отровен с отровата македонизъм и винаги ще възприема българите като най-голям враг. Ние трябва да се радваме повече и от гърците ако в името на държавата им липсва думата македония или македонска. А тези наивни бизнесмени патриоти трябва да помислят по-добре на кого служат на Скопие или България. България може да помага на Скопие само при пълното им отричане от сърбоюгославския македонизъм

 3. На видния соросоид цеков пак са му дали трибуна.

 4. Ако изобщо трябва да има отделна държава, тя трябва да се нарича:
  Република Скопие

  Между другото, авторът е много точен и обективен и е добре запознат със заложените в предлаганото име, подмолни капани и църковни такива, които несъзнателни български подлоги подкрепят нелепо.

 5. Много задълбочен и точен коментар. Вижте „нивото“ на тези, които оспорват анализа на Б. Цеков – плоски обиди, клишета и злоба, нямащи нищо общо с православието. Така нареченото сближаване между БПЦ и МПЦ е зле прикрит политически капан, заложен от управляващите кръгове в двете страни. Ако Св. синод се беше хванал на тщеславните амбиции на самовлюбения гербаджия д-р Врабевски, това означава тежък конфликт на БПЦ с Константинополския патриархат, с Еладската църква, с Руската патриаршия, със Сръбската патриаршия, на практика с половината православен свят. И Врабевските напъни да полети като орел нищо чудно да доведат до схизма за БПЦ…
  А поплювковците нека си коментират – глупаците с мнение са най-смешни. Поздравления, г-н Цеков, и аз не съм ви фен, но тук сте много точен!

 6. Експертен анализ – но не обелва и дума за НАГЛАТА кражба на българска църковна история от сърбите с тяхната автономна Охридска архиепископия и на техните шизофренични идиотски претенции да бъдат майка на майка си…. Освен това не прави отчетливо времево и канонично разграничаване на ДВЕТЕ РАЗЛИЧНИ църкви – МПЦ (фактическо 1945 г., една схизматична църква, рожба на комунизма) и Българската Охридска архиепископия (унищожена неканонично 1767 г.) Възстановяването на Охридската архиепископия ЕДИНСТВЕНО може да бъде направено на поместен събор в Охрид от тази църква, която я е унищожила – Константинополскта патриаршия, с автокефалния статут и името, което имала през 1767 г. – Българска Охридска архиепископия.

 7. Според преброяванията, българинът става все по-образован, умен и атеистичен, което много ме радва, защото не е редно брадясали руски ченгета с догми от Средновековието да диктуват живота в България. Всъщност, България е съществувала и преди покръстването, което е било политически акт да се харесаме на Европа. В заключение: България ще е много по-добре без БПЦ и без другите паразитиращи религиозни мафии.

 8. Докторе , Докторе такива учени хора доста но за съжаление повечето са агенти на ДС и докато тази най голяма предателкса фирма или агенция не бъде преустроена предателствата ще продължават докато един ден се събудите под чужд флаг. Религията и културата са важни но когато цари безаконние е най страшното, тогава е най страшното ДОКТОРЕ в кавички ако това като доктор по ПРАВНИ НАУКИ НЕ СИ НАУЧИЛ, язък ти за титлите и за времето което си загубил. Ако смяташ, че върхушката на ДС е закона и властта то ясно до никъде няма да е докарате, не че сте я докарали. Най голямото предателство беше извършено с изгонването на два и половина милиона БЪЛГАРСКИ граждани. От това само може да тръгнете да си вършите работата като ДОКТОР ПО Юридически науки. Каквато е ДС такава е и даржавата РАЗПАДАЩА СЕ. Бавно но сигурно убиване на БЪЛГАРИЯ като изгонвате умните, къдърните и младите, подарявате ги на другите да си правят гаргара или да правят хора и едното го има и другото също, но най важното че тези хора вече никога не ще се върнат.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.