Преди взрива видели как газът изтича

Жители на опустошеното село Хитрино, спасили се по чудо при експлозията, все още не могат да повярват на късмета си

В опустошеното от взрива Хитрино има хора, които са видели как газът изтича от композицията, след като част от нея е излязла от релсите - това разказа пред “Труд” Ридван Муса, главен специалист “Гражданска защита” в общината.

Той споделя историята на бизнесмена Месут, дошъл с мерцедеса си малко преди инцидента в района на автогарата, близо до жп линията. Мъжът, който е крупен арендатор, държи и супермаркет в центъра на Хитрино. В мига на аварията Месут отива да си вземе кафе от машината и в този момент влакът дерайлира.

“Чува шума, обръща се и гледа как пада (цистерната - б.а.). Разказа ми, че видял как изпуска газ. Колата му го чакала със запален двигател. Той съобразил и се качил в нея, завил във втората пресечка. Само след 1 минута станала експлозията, но той е невредим”, разказва Муса.

Спецът по гражданска защита разказва, че по чудо и с бягство от общината, която е точно пред дерайлиралата композиция, се спасил и дежурният там Неджат Фахредин.

“Чул шум и помислил, че идва от повреден климатик в сградата. Втурнал се да проверява и се качил на IV етаж. Там го сварва ударната вълна и пада от нея, но за 4-5 секунди се освестил и хукнал надолу към втория етаж. Излязъл от прозореца”, разказва Муса.

В Хитрино още се чудят как е оцелял в срутената си къща и полицаят Борислав Марков (23 г.). Домът му бил на първа линия, близо до влака, но отпред имало двор. Стените на стаята, където спял, буквално се срутили върху него. Други пък обясняват, че този щастливец е пропаднал чак в мазето. Едва намерил процеп да диша и е спасен. Майка му и брат му са в болница.

Почти същият огромен късмет е имала Айше Джера (32 г.), която била сама у дома, разказва съпругът й Ертан, който благодари на Аллах, че не е останал вдовец. Двамата са семейство от година, още нямат деца. От 9 години той работи в чужбина, за да създаде дом и да се оженят. Във фаталната утрин съседен калкан спасил неговата къща от ударната вълна, а брат му отишъл и извел булката. Само след минути жилището се подпалило от вятъра, който донесъл пламъци от съседните постройки. Покривът бързо рухнал и унищожил всичко.

“Не, не искаме фургон. Лятото е жега, зимата студ. Аз в Англия съм живял в такова нещо, а тук температурите са още по-ниски... Благодаря на държавата, но си искам къщата и по-скоро да се накажат виновните”, откровен е Ертан.

А един от най-сърцатите спасители на хора, Стефан Стефанов (43 г.), който вадил и живи, и мъртви с пожарникарите, сега живее с двете си деца при приятел в шуменското село Панайот Волов. Съпругата му Лиляна е отишла на планова операция в Плевен.

“Животът ни се раздели на две - преди и след 10 декември. А на някои свърши тогава...”, казва Стефан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България