Предлагат нови ограничения за превозвачите

И тировете трябва да се прибират у дома на 60 дни

Искат умни тахографи от 2022 г.

Австрийското председателство на ЕС е излязло с още по-тежки предложения за промени в пакет “Мобилност”, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков след среща с български превозвачи и евродепутати.

Новите ограничения ще бъдат обсъждани на 3-4 декември. Те предвиждат на 60 дни превозните средства също да се връщат у дома. Досегашната идея беше това да важи камо за шофьорите, които трябва да се прибират в собствената си държава на четвъртата седмица, обясни пред “Труд” Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Друго ново предложение е да се промени заплащането на командировките. Предишната идея залагаше правилата за командироване да започват да важат след 3-ия или 5-ия ден от курса. Сега от тях се освобождават само двустранните превози, но се налагат нови изисквания при тези през 3 и повече страни, обясни Арабаджиев.

Австрийското председателство иска да се намали срокът за въвеждане на интелигентните тахографи. Предвиждаше се те да влязат в сила от 2028 г., но новата идея е това да стане още през 2022 г. Тези тахографи дори ги няма на пазара и срокът не е изпълним, обясни Арабаджиев.

Ако бъдат приети неблагоприятните промени в пакет „Мобилност“, България може да заведе дело в съда на ЕС, заяви министър Желязков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес