Предлагат площада на Пловдив да носи името на Димитър Кудоглу

Сега площадът се нарича „Централен”.

Предстои обществено обсъждане

Кудоглу е дарил над 30 млн. лв.

Предложение централният площад на Пловдив да бъде преименуван и да носи името на големия Димитър Кудоглу е публикувано за обществено обсъждане на сайта на градската управа. Сега площадът се казва просто „Централен”.

Димитър Кудоглу е един от най-големите спомоществователи в историята на Пловдив, а на пл. „Централен” се е намирал изграденият от него през 1926 г. Дом на благотворителността и народното здраве, в който са се лекували хиляди социално слаби от болести като туберкулоза. За издръжката на здравния дом Кудоглу дарява два тютюневи склада, от чиито приходи да се покриват разходите за лечението на бедните.

Историците изчисляват, че до 1944 г. даренията на Кудоглу за Дома на благотворителността и народното здраве са за над 39 млн. лв. Сградата на здравния дом е съборена в началото на 70-те години на миналия век, когато започва ремонт на пл. „Централен”. Складовете пък са приватизирани и така от даренията на Кудоглу не остава нищо. Името на дарителя носеше Белодробната болница в Пловдив, но тя беше закрита.

След обсъждането идеята трябва да бъде гласувана от Общинския съвет.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони