Предлагат по-нисък ДДС от 9 на сто за храните

От БСК поискаха намаление на ДДС за храните на 9%.

Ще струва на бюджета 1,2 млрд. лв.

Промени заради директиви на ЕС

Ставката на ДДС за храните да бъде намалена на 9% поискаха от БСК пред депутати от бюджетната комисия към парламента по време на обсъждане на промени в данъчните закони. Пазарът на храни е изключително конкурентен и подобна мярка ще доведе до понижаване на цените, мотивираха предложението си от БСК. От работодателската организация смятат, че една такава временна мярка ще подкрепи хранително-вкусовата промишленост, ще забави ръста на цените и ще съхрани покупателната способност на населението.

Европейската комисия не толерира намалените данъчни ставки, коментираха от Министерството на финансите. Намалението на ДДС за храните би намалило приходите в бюджета с 1,2 млрд. лв.

Депутатите приеха на първо четене промени в законите за ДДС, за корпоративното облагане и за акцизите, с които в българското законодателство се вкарват директиви на ЕС. Повечето промени ще влязат в сила със задна дата от 1 януари, защото България е имала ангажимент да ги направи дотогава.

От БСК поискаха да отпадне изискването на храните, предназначени за дарение, да се поставя специална маркировка, което е свързано с много разходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика