Предлагат по 933 лв. за втората година майчинство

Парите за втората година от майчинство да бъдат увеличени на 933 лв., предлагат депутати от три партии.

Минималният осигурителен доход за фермерите остава 780 лв.

Искат ново преизчисляване на пенсиите от 1 януари 2024 г.

Необходими са още над 1,3 млрд. лв.

През втората година от майчинството да бъдат изплащани на майките по 933 лв. на месец, предлагат депутати от “Има такъв народ” и “Възраждане” и БСП между първо и второ четене на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Във внесения от Министерски съвет в парламента проектобюджет е предвидено парите за майките да останат без промяна в размер на 780 лв. на месец. Първоначално самият министър на финансите Асен Василев анонсира, че ще предложи увеличение на обезщетението за майките до нивото на минималната заплата, която за 2024 г. ще бъде 933 лв. Впоследствие обаче проектобюджетът ясно е бил променен и вместо да бъдат увеличени парите, които майките получават в продължение на една година, от Министерство на финансите предложиха да бъдат увеличени еднократните помощи, които дават при раждане на дете.

Запазване на минималния осигурителен праг за земеделците на 780 лв. предлагат депутати и от ГЕРБ, и от ДПС. Предложението на Министерство на финансите е минималният осигурителен доход за всички да бъде увеличен на 933 лв. от началото на 2024 г. В българското земеделие има малки, средни и семейни стопанства, които съхраняват жизнеспособността на малките населени места, в които се упражнява земеделска дейност, посочват в мотивите си депутатите от ГЕРБ. През 2023 г. увеличението на минималния осигурителен доход доведе до заличаването на над 400 животновъдни обекта, защото осигуровките се оказват непосилни за тях, посочват от ГЕРБ. От ДПС също предлагат запазване на минималния осигурителен доход на 780 лв., за да бъде запазена дейността на дребните и малки земеделски производители.

ГЕРБ и ДПС предлагат минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено от 18 лв. на ден на 22 лв. В мотивите на депутатите от ДПС е записано, че при 18 лв. на ден безработният ще има доход далеч под линията на бедност, която от 1 януари 2024 г. става 526 лв. Разбираме, че трябва да има мотивация за търсене на работа, но осигурителното плащане е редно да гарантира поне минимален жизнен стандарт, посочва депутатите. В предложения от Министерски съвет пректобюджет е предложено увеличение само на максималното обезщетение за безработица на 107,14 лв. на ден.

Депутати от “Възраждане” предлагат минималното обезщетение за безработица да бъде още по-високо - 30 лв. на ден. От БСП искат минималното обезщетение за безработица да нарасне на 26 лв., но за хора, чието трудово правоотношение е прекратено по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение минималното обезщетение да е 18 лв.
Депутати от ГЕРБ предлагат за ученици, които участват в дуално обучение работодателите да не дължат осигуровки или осигуровките да бъдат върху половината от минималния осигурителен доход.

Пенсиите да бъдат преизчислени от 1 януари 2024 г., предлагат депутати от БСП. Предложението е пенсиите така да бъдат преизчислени, че всяка година осигурителен стаж да бъде с тежест от 1,35. От внесеното предложение на депутатите не става ясно колко хора ще бъдат засегнати от такава промяна, но изчисленията на БСП покачват, че догодина ще бъдат необходими още 1,3 млрд. лв. за пенсии. Затова предлагат от държавния бюджет, където влизат парите от данъци, да бъде даден трансфер към бюджета на държавното обществено осигуряване в размер на 12,3 млрд. лв., при положение, че предложението на Министерство на финансите е този трансфер да бъде в размер на 11 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари