Предлагат програма за заселване на 50 000 етнически българи от Украйна и Молдова

Пламен Димитров

Ще струва между 300 и 400 млн., пресметна президентът на КНСБ Пламен Димитров

Синдикатите и работодателите предлагат програма за заселване на поне 50 000 етнически българи от Украйна и Молдова в България. Програмата включва подготовката на карта на свободните работни места у нас с тяхното разположение и нивата на заплащане, както и карта на изоставените къщи, в които могат да се заселят тези хора. Това обясни в петък президентът на КНСБ Пламен Димитров при обсъждането на проектобюджетите на държавата, здравната каса и държавното обществено осигуряване от Съвета за тристранно сътрудничество.

Програмата може да се реализира в рамките не 3-4 години, поясни Пламен Димитров.

"Между 100 000-120 000 души са нужни в момента на българската икономика. Бизнесът има готовност да ги поеме. Втората стъпка е общините да направят един мапинг на изоставените къщи в селата. Бизнесът и без това вози в момента между 20-30 до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", коментира Димитров.

"Общата сметка според нас е между 300 и 400 млн. за цялата програма, за да се купят тези къщи, да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят. Това според нас визира смислено усилие на обществото, на правителството и на всички нас, които можем да помагаме", изтъкна президентът на КНСБ.

Коментари

Задължително поле