Предложение на депутати от ГЕРБ: Сервитьорите остават осигурени на 610 лева

Минималните осигурителни праговe за сервитьори и камериeрки може да останат 610 лв.

По-ниският ДДС от 9% няма да важи за вино, бира и алкохол

Запазват праговете в туризма

Сервитьорите и камериерките ще продължат да бъдат осигурявани върху минимален праг от 610 лв., ако парламентът подкрепи предложенията на Даниела Дариткова и група депутати от ГЕРБ, направени между първо и второ четене на промените в Закона за ДДС. Първоначално внесените от депутати от ГЕРБ промени предвиждат успоредно с намаляването на ДДС за ресторантите на 9% да бъде повишен минималният осигурителен праг за работещите в ресторанти, хотели и туристически агенции на 800 лв.

Новото предложение предвижда минималните осигурителни прагове в туристическите агенции да останат без промяна - 610 лв., а за шефовете на фирмите - 966 лв. Този бранш няма да се възстанови до края на годината, за да плащат по-високи осигуровки, смятат депутатите. По отношение на хотелите и ресторантите новото предложение е минималният осигурителен праг за професиите, които не изискват специална квалификация, да остане 610 лв. Като тук освен сервитьорите и камериерките, влизат миячите на чинии, чистачите, аниматорите в хотелите и т. н. Именно тези хора са най-много на брой в хотелите и ресторантите. За административния персонал и хората, от които се изисква някаква квалификация, минималният осигурителен доход ще бъде повишен на 800 лв., а за шефовете на ресторанти и хотели - на 1266 лв., предвиждат както първоначалните, така и новите предложения на ГЕРБ.

С внесените нови промени в Закона за ДДС специално се уточнява, че по-ниската ставка на ДДС от 9% за ресторантите няма да важи за бира, вино и спиртни напитки.

Парите от фонд „Безработица” през 2020 г. може да се изразходват за мерки, свързани със заетостта, по ред определен от Министерски съвет, гласят още предложенията на ГЕРБ.

Коментари

Задължително поле