Предложение на КНСБ: Още 1 млрд. лева за мярката 60/40 през следващата година

Мярката 60/40 да бъде продължена с 1 млрд. лв. от ЕС, предлагат от КНСБ.

Парите може да са от ЕС

Мярката за запазване на заетостта 60/40 да бъде продължена и през 2021 г. като за целта бъдат използвани 1 млрд. лв. от инструмента SURE на ЕС за възстановяване на икономиките на страните членки. За това настояват от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в становище към проекта на бюджет за 2021 г.

Европейската комисия вече одобри поискания от България заем в размер на 511 млн. евро (около 1 млрд. лв.) за финансиране на мярката 60/40. Очаква се още през настоящата година да бъдат усвоени 240 млн. евро (близо 470 млн. лв.) по инструмента SURE, става ясно от мотивите на Министерството на финансите към проекта на бюджет за 2021 г. А през средващата година ще бъдат усвоени още 271 млн. евро (530 млн. лв.).

Нужда от по-силна подкрепа имат малките и средни предприятия - за оцеляване в условията на евентуално по-продължителна епидемия, пише в становището на КНСБ към проектобюджета. Според КНСБ най-мащабната мярка за справяне с икономическата криза - 60/40, е в подкрепа както на бизнеса, така и на наетите работници. Мярката е успешна, защото запазва заетостта и получаването на доход от работника, посочват от синдикалната организация.

Коментари

Задължително поле