Предложение: Шест месечни такси глоба за кражба на ток

Проект за нови правила за измерване потребените количества електрическа енергия бе обсъден днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Идеята е потребителите, които крадат ток, да бъдат по-строго наказвани. Затова отдавна настояват електроразпределителните дружества, тъй като губят по няколко милиона лева годишно заради неправомерно присъединяване или повреда на електромерите, съобщи БНР.

След влизането в сила на новите правила, ако се установи, че потребител незаконно се е включил в мрежата на електроразпределителното дружество, то ще може да начисли на абоната в сметката му за ток потребление за 6 месеца назад, при това в много по-големи количества.

Цената на тези завишени количества ще се образува по определената от регулатора тарифа за технологични разходи, към която ще се прибавят таксата за пренос и таксата “задължения към обществото“.

По същия начин ще се изчисляват сметките на битовите потребители, който пък са хванати, че манипулират електромера. При тях обаче количествата енергия, които ще трябва да платят, ще са за 3 месеца назад.

За по-голяма точност електроразпределителните дружества ще трябва на всеки 3 месеца да проверяват електромерите, които са тяхна собственост.

Това обаче се видя тежка задача на енергийните компании. По време на обсъждането представителите на две от електроразпределителни дружества посочиха, че това ще увеличи разходите им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика