Предотвратим рак погубва 400 българки годишно

Цената на един спасен живот с ваксина у нас е 62 573 лв., срещу загуба от 288 000 лв. от преждевременната смърт на същата жена на 42-годишна възраст.

Папиломен вирус заразява по 1200 жени

Инфекцията носи риск в 80% от случаите

Националната програма за профилактика не заработи

Онкологично заболяване, срещу което има ваксина и е предотвратимо, годишно погубва живота на 400 българки в активна възраст. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев във връзка с недостатъчно застъпената в определени сфери ваксинална политика. Става въпрос за рак на маточната шийка, причиняван от папиломавирусни инфекции, който разболява 1100-1200 жени и момичета у нас всяка година.

България разработи Национална програма за профилактика на рак на маточна шийка, по която със средства от държавния бюджет трябваше да бъдат имунизирани срещу вируса причинител момичетата между 12 и 18-годишна възраст, припомни доц. Кунчев. Тя обаче така и не заработи ефективно поради недостатъчно адекватно проведена кампания, коментира той. По думите му Австралия и някои европейски държави са елиминирали болест­та в рамките на 10 г. чрез ваксинално покритие на момичетата над 95%.

С пожизнен риск от заразяване човешкият папилома вирус поразява над 75-80% от жените в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве