Служители на ДАНС са влезли в Община Кочериново

Спасиха две чужденки, изгубили се близо до Рилския манастир

Стотици на протест за седма поредна вечер в Барселона

Взривиха големи строителни кранове в САЩ (ВИДЕО)

Какво направили хакерите, след като видели доходите на 5 млн. българи?

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете

Младеж е загинал, а трима са ранени при тежка катастрофа в Златица

Кристин Лагард: Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на някои страни

Турция очаква САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия, или ще възобнови операцията

Съседски спор за силна музика е причина за убийството в Лисец В селото тръгна подписка в подкрепа на стрелеца Валентин Василев

Как да преборим бедността предлагат трима учени “Не предполагай, а изпробвай” е мотото на лауреатите за 2019 г.

Владимир Тодоров, БАПК: Листовките за изпита по кормуване са пълни с безумици

Наказателният спецсъд ще заседава по делото срещу Баневи

Проф. Пламен Киров пред „Труд“: Лозан Панов прекали с опита за грубо вмешателство и натиск върху съдии Съвсем естествено министърът на правосъдието отказа да предложи кандидатура за главен прокурор

Производител на кори за яйца е източник на оцветени води с неприятна миризма в река Русенски Лом

Председателят на ВКС се постави над закона Защо Лозан Панов скри имуществената си декларация от Сметната палата?

Когато миналия петък по обяд Сметната палата информира, че имуществените декларации за 2017-та година на лицата, заемащи висши държавни длъжности, са на разположение в публичния й регистър, едва ли някой е очаквал, че това може да се превърне в началото на края на злополучния мандат на т.нар. “председател” на Върховния касационен съд Лозан Панов.

За всеобща изненада се оказа, че от общо 36 лица – 25-те члена на Висшия съдебен съвет, главният съдебен инспектор и 10-мата инспектори в ИВСС, единствен Лозан Панов не е спазил изискването на чл. 2, ал. 1, т.15 от Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности и не е подал декларацията си в Сметната палата. И докато мнозина се чудеха как е възможно председателят на Върховния съд на Република България да не спази нормативното изискване и да попадне в обща група с емблематичната депутатка от предишния парламент Анна Баракова, ситуацията ескалира до степен, че Лозан Панов дори си позволи да се поставя над закона.

За да оправдае неподаването на имуществена декларация, Панов използва интернет-страницата на ВКС, за да атакува Сметната палата. В сайта на ВКС се появи нарочно съобщение, в което се твърди, че считано от 1 януари 2017 г., председателят на ВКС нямал задължения да дава публичен отчет пред Сметната палата, а да подава декларации само пред Инспектората на ВСС. Фактът, че използва институционалния сайт на Върховния съд, а не се обръща към Сметната палата в лично качество, още повече, че в случая става въпрос за личните и тези на семейството му собствености и доходи, е показателен за това как Лозан Панов еднолично се разпорежда с най-висшата съдебна инстанция в държавата, без изобщо да има подобни правомощия. Нещо повече, с поведението си Панов за пореден път, еднолично и осъзнато, въвлича ВКС в междуинституционален спор, без изобщо да се съобразява и да се е допитал до мнението на върховните съдии, чийто авторитет бива употребяван.

Опитът на Лозан Панов да прикрие нарушението на закона и по-важното – желанието доходите и собствеността, неговите и тези на семейството му, да останат скрити от обществото, бе много бързо пресечен. Изключително навременната реакция на Сметната палата окончателно изобличи Панов и го постави в ситуацията на нарушител, който или не познава законите, или поставя себе си над тях. Което и от двете да е, показва тоталната несъвместимост на лицето Лозан Панов със заеманата от него длъжност – председател на ВКС. В цитирания по-горе текст от Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ясно е описано, че точно 36 лица следва да направят публични имуществените си декларации. Единствен Лозан Панов не го е направил. Логичният въпрос, който следва, е защо?

Декларациите, които лицата, заемащи висши държавни длъжности подават пред Сметната палата, са публични и лесно могат да бъдат открити в специален регистър, който позволява направата на справка и за предходни години. С измененията в законодателната рамка, наистина от настоящата година, магистратите – съдии, прокурори, следователи, вече представят декларациите си за имущество и интереси пред Инспектората на ВСС. И точно тук откриваме две съществени подробности. Едната е свързана с факта, че във Висшия съдебен съвет и в Инспектората на съдебната власт има представители, които не идват от съдебната власт – например, адвокати. Още повече, че законодателят много правилно е запазил изискването имуществените декларации, както членовете на ВСС, а така също и на избираните от парламента главен съдебен инспектор и инспекторите, да бъдат предоставяни на Сметната палата, заради елементарния принцип, че “власт, власт възпира”. Та, нали би изглеждало алогично – инспекторите на съдебната власт да подават декларации само и единствено пред самите себе си, както и сами себе си да се проверяват. Другата подробност се състои в това, че има съществена разлика между това къде точно ще подадеш имуществената си декларация.
Ако Лозан Панов бе спазил изискването на закона и беше подал имуществената си декларация пред Сметната палата, обществото щеше да знае какво движимо и недвижимо имущество притежава, какви и от каква трудова или друга дейност са придобитите доходи, какви спестявания или заеми има. Както той, така и съпругата му. А също така дали има настъпили промени спрямо предходните години и ако има такива, в какво се изразяват. Когато Панов подава декларации за имущество и интереси единствено пред ИВСС, тези факти остават достояние само на ограничен кръг лица – съдебните инспектори и администрацията на Инспектората, но не и на обществото.

Когато преди около два месеца публично известни станаха факти от предишни имуществени декларации на Лозан Панов и на последната му съпруга Елисавета Панова, председателят на ВКС даде една дузина интервюта, които използва, за да отклони вниманието от доходите и собствеността на фамилията му. Опитвайки да представи себе си и съпругата си като жертви на атаки, Панов не отговори как в последните няколко години съпругата му е придобила няколко скъпи имота в престижни райони в столицата. Още повече, че в публичните декларации, които Панов е бил длъжен да подава пред Сметната палата, въпросните имоти не са посочени. Основателен мотив председателят на ВКС да наруши закона и да не подаде декларация в публичния регистър на Сметната палата за 2017 г., защото или трябва отново да ги скрие, а ако ги “осветли” ще трябва да отговаря и защо чак сега изпълнява закона. А защо трябва да го направи ли? Защото именно с последните промени инспекторите от ИВСС вече имат правомощия да извършват насрещни проверки на декларираното.

Всичко това показва колко прозорлив може да се окаже проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов, който през миналогодишното лято на сбирка на задкулисието “АРГО” отклонява номинацията на Лозан Панов за президент с митологичното определение за съпругата му – “Черен лебед”. И понеже именно докато заемаше за кратко поста на правосъден министър Христо Иванов много държеше да задължи магистратите да декларират всевъзможни обстоятелства, включително и за любовниците си, без значение на пола им, както и да бъдат подложени на пълни проверки от Инспектората, то в качеството му на партиен лидер някак си е оглушително мълчанието му по въпроса с опита на Лозан Панов да скрие имуществената си декларация, с което грубо да наруши закона. При други обстоятелства, едва ли Иванов и кликата около него щяха да пропуснат да използват целия си арсенал от хибридни похвати, за да призоват за оставката на председателя на ВКС. Сега първо ще замълчат, а после може и да се хвърлят да защитават Панов, макар да е видно, че се е провалил на теста за интегритет.

Във времената на “постистината” и двойнствения морал, забележително е отношението на медиите-бухалки на олигархията към скандалното погазване на закона от Лозан Панов и провалилия се опит да покрие, по всичко изглежда, неудобни факти за миналото на “Черния лебед”. Флагманът на пропагандата в защита на председателя на ВКС – сайтът на подсъдимия олигарх Огнян Донев “Клуб Зет”, се направи, че скандал няма и наложи пълно медийно затъмнение по темата със скритата от Лозан Панов имуществена декларация. “Медиапул” – сайтът, който твърди, че се бори с “фалшивите новини” се опита да отклони вниманието от Панов, като неглижира казуса и го определи като “пропуск”. Но ненадминати в манипулацията се оказаха от “Дневник” на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, които, след като дълго мълчаха по темата, достигнаха до нови висоти в поръчковото обслужване на председателя на ВКС, като заключиха: “Сметната палата се обърка с декларацията на Лозан Панов”.

Законът изисква Сметната палата да уведоми за нарушението на Лозан Панов изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, както и председателя на Държавната агенция “Национална сигурност”, които следва да разпоредят пълна проверка на доходите, имуществото на фамилията на председателя на ВКС. Задължително е същото да направи и Инспекторатът на ВСС, още повече, че са налице достатъчно основания да се смята, че Лозан Панов целенасочено се е опитал да избегне опубличаването на фактите и обстоятелствата от имуществената си декларация. Изпълнението на закона, т.е. проверките срещу Панов, със сигурност ще породи нов опит на олигархичните му кукловоди да го героизират, превръщайки го в “жертва” на всевъзможни заговори. С тази разлика, че вече никой, извън щатните “професионални” протестъри, няма да им се върже. Ерозията на доверието, с която председателят на ВКС се опитваше да зарази институция след институция, вече доведе до пълното му делегитимиране.  За да избегне поредното унижение, на което подлага Върховния съд, пред Лозан Панов има само един вариант за действие – още преди да са станали ясни заключенията от предстоящите проверки, председателят на ВКС собственоръчно да поиска да бъде освободен от поста. Но понеже няма да го направи, то е крайно време Висшият съдебен съвет да стартира процедурата по предсрочно прекратяване на мандата му. Факти и основания за това има достатъчно, дори и без този позорен опит на Панов да се постави над закона и да скрие от обществото имуществената декларация на “Черния лебед”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. В сайта на ВКС се появи нарочно съобщение, в което се твърди, че считано от 1 януари 2017 г., председателят на ВКС нямал задължения да дава публичен отчет пред Сметната палата, а да подава декларации само пред Инспектората на ВСС. Вие сте го написали…кое е незаконното? Той общо взето подава отчет, просто не е публичен. Останалото е преразказано по 4- 5 различни начина за пълнеж.

 2. Парцала Борисов и шайката му са вечно над закона, вечно газят закона, защо никой не ги упреква поне от кумова срама????

  1. Ти ги упрекваш. Даже и послъгваш за да ги злепоставиш. Но пък без критика кое му е демокрацията. Пак добре, че не си в Путлерландия, защото в Русия на месец убиват по един двама „критици“.Ей така от кумова срама.

   1. „петрошка“ пак „се изcpa на метеното“

 3. Опитах се да разбера автора на материала срещу Панов.Допуснах че е писан от жена.В злобата си жените водят по точки. Гадно и непочтено е когато някой са го награбили за нещо да го плюят за какво ли не. .Не съм фен нито на Панов нито на Цацаров нито на който и да е друг магистрат .Но е просташко да търсиш винаги под вола теле.В случая Панов е прав.Магистратите вече не са задължени да изпращат декларации за имотното си състояние до Сметната палата. И какво иска да подчертае автора на статията като казва „Последната му съпруга“.Дали не иска да ни внуши ,че Панов до сега е имал десетина съпруги до сега.

  1. Що се правиш на чалнат? ЗАДЪЛЖЕНИ СА магистратите, драги да подават имотна декларация. При това точно до сметната палата. Така, че имотната им декларация да стане ПУБЛИЧНО ДОСТОЯНИЕ, за да няма и най-малко съмнение, че нещо остава скрито-покрито. И когато някой НЕ ПОДАВА такава декларация, това вече буди ОСНОВАТЕЛНО СЪМНЕНИЕ, че крие нещо. Това, последното го пиша за Петро, който се опитрва да обясни, че :“Ще мина да те взема“ и „Ще взема да те мина“ е едно и също. Ако за теб, Петро, е така, за мен не е. Аз искам ПУБЛИЧНОСТ! И не ви го казвам, защото съм злобен. Най-човешки и добронамерено искам да се извърши проверка, след като той крие. Като излязат резултатите ще ви кажа, какво мисля за Лозан Панов!

   1. Съгласен съм. Трябва прозрачност. Спор няма. Но общо взето е взето решение което го освобождава човека и той си измива ръцете с това. След тази статия г-н Панов трябваше да представи публично декларацията си за да ни докаже, че няма конфликт на интереси и колко е декларирал. Но пък това не означава, че на мен ми харесва насоката на статията.

    1. „петрошка“ пак „се изcpa на метеното“

 4. Панов трябва да подаде декларация пред Сметната палата като член на ВСС, а не като магистрат по силата на чл. 2, Ал. 1, т. 15 от Закон за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности. Отделно от това, като съдия е длъжен да подаде и декларация по ЗСВ пред Инспектората на ВСС.

 5. Това за декларацията е пределно ЯСНО!Г-н Панов не е обикновен гражданин,а висш съдия и за него българските закони не се ,,отнасят“!А колкото до болтовете на лимузината му-да си направи равносметка за всенародната любов от деянията му.Имаше в недалечното минало един френски ПРЕЗИДЕНТ,който ходеше в кварталното си кафене -пеш без охрана?А нашите новоизлюпени партийни и държавни величия ги охраняват и в тоалетните.Отврат?Сега ще спести на държавицата ни 10000лв.за охрана.Да се бръкне в джоба си и си усигори спокойствие,като се е прицелил толкова нависоко!

 6. Sled kato e publi4na li4n ost i se izdurja ot budjeta e dlujen pred smetnata palata.Takuv e zakona i qvno 4oveka se strahuva ot publi4nost i ot tova 4e moje nqkoi da zloupotrebi s tazi informaciq. A s kakvo sme vinovni nie zaduljenite firmi da publikuvame ot4eti pri polojenie 4e ne sme nito durjavni nito publi4ni drujestva bez durjavno i ob6tinsko u4astie ? Moje bi za ednata durjavna taksa e tova ? Do tezi 30 leva li q dokarahte upravlqva6tite ili do sankciqta ot nqkolko stotin leva za nepodaden ot4et ?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.