БФС обсъжда заплатата на Дерменджиев

На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Председателят на ВКС с вила на морето… за 26 хил. лв. Скандалът с имотите на Лозан и Елисавета Панови продължава

Вилата на Панов, показана по бТВ е луксозен имот, на два етажа.

Въпросът би трябвало да си постави и президентът Радев, и то не само на консултативни съвети за национална сигурност, а по принцип

През октомври миналата година, когато държавата все още не се тресеше от „Апартаментгейт“, някак между другото отмина информацията, че председателят на ВКС Лозан Панов си е закупил вила до Варна, в местността Галата, за сумата от… 26 хиляди лева. Този факт е установен от Националната агенция за приходите по повод извършваната на Панов данъчна ревизия, а самият Панов предпочете да отговори на приходната администрация не по законоустановения ред, а чрез медията „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев.

В публикация от 28 октомври редакцията на „Капитал“ посочва, че е получила достъп до жалбата на Лозан Панов, самия ревизионен акт и доказателствата към него. Тъй като тази информация е данъчна тайна, очевидно е, че тези документи са й били предоставени от самия Панов. Макар обстоятелството, че председателят на ВКС ползва медия на подсъдимо за участие в организирана престъпна група лице, за да води война с институциите, сам по себе си да е изключително укорителен и неморален, в случая по-важното е, че данните, които изнася Лозан Панов(още повече през призмата на сегашния скандал с евтините имоти на властта), би следвало да доведат до незабавното му отстраняване от поста.

Оказва се, че през 2013 г. Панов придобива парцел и вила в местността Галата-Прибой край Варна, за само 26 000 лева, при положение, че цените на подобни имоти тогава са много по-високи. Придобивката му включва една втора идеална част от 480 кв. м. земя, а постройката върху нея е със застроена площ от 37 квадратни метра. НАП установява, че декларираната при сделката цена е цели шест пъти по-ниска от реалната цена, като заключението на лицензирания оценител е приложено към ревизията. Изводът е, че председателят на ВКС е укрил значителни доходи, върху които не е платил и съответните данъци. В желанието си да „оневини“ Панов, журналистът от „Капитал“ Росен Босев – зет на Румяна Бъчварова, който по ирония взе дейно участие и в разразилия се сега „Апартаментгейт“, слагасаркастично определение на тези действия на данъчните органи като „реална цена по усмотрение“. При апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев и останалите „отстреляни“ хора от властта заради имотите им, тази „реална цена по усмотрение“ обаче изобщо не смущава „разследващите“ псевдомедии и макар цените на квадратен метър да са били от порядъка на 600-800 евро, целият поръчков медиен хор – „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Клуб Зет“, „Бивол“, „Фрог“ и т.н., пееше само една песен – как пазарната цена била 2500 евро на квадрат, поради което или всички били укрили доходи, или били получили награда за свършени услуги. С едно изключение – след като се разбра, че съпругата на Лозан Панов също е купила от „Артекс“ апартамент на рекордно ниската цена от 225 евро на квадратен метър, същите „моралисти“ се опитаха с фалшиви новини и елементарни оправдания да отклонят вниманието от този скандал.

В случая с вилата на Панов, „Капитал“ също се опитва да омаловажи придобивката, като акцентира, че това било „едноетажна дървена постройка от 37 кв.м.“, а земята била в съсобственост. Експертизата пък е оспорена с аргумента, че една от аналогичните цени на продажба на сходни имоти, била на ресторант, който бил на плажа.

Каква обаче е истината за „дървеното бунгало“ на Панов? Според проверка на „Труд“, реалните пазарни цени през 2013 г. на сходни имоти в Галата (земя и постройка)са се движили от порядъка на 30 000 до 60 000 евро, а само земя от 240 квадратни метра, предвидена за застрояване, би струвала минимум 20 000 – 25 000 евро. И това при положение, че се касае за обикновени имоти, без панорама и сравнително отдалечени от морския бряг. Платената пък от Панов цена от 26 000 лева би отговаряла само на 500 квадратни метра земеделска земя – лозе, ливада или нива, и то на километър от морето.

Справка в кадастъра обаче разкрива, че вилата на Лозан Панов не само че има морска панорама, двуетажна е (което поставя и въпроса дали вторият етаж е законен или не, при положение, че в нотариалния акт такъв не е описан), а е на броени метри от самия плаж, поради което цената й става значително по-висока.
Нещо повече, в режисирано по бТВ интервю на Елисавета Панова, беше показана и самата вила на Панов, а снимката ясно разкрива, че изобщо не се касае за едноетажна постройка, както досега твърдяха медиите на Иво Прокопиев, а за двуетажна луксозно довършена къща с дограма, френски прозорци, тераса и изолация, с квадратура минимум 70-80 м2. (точната квадратура според самия Панов е 74 кв.м., защото я е посочил в декларацията си пред Сметната палата за 2013 г.)

Така се оказва, че освен Елисавета Панова, съпругът й и председател на ВКС също е придобил, и то през същата 2013-та година, атрактивен имот, за който е заплатил цена много под пазарната му оценка. Какво се крие зад това, търгувал ли е с влияние Панов, или пък е платил пари в брой – „на черно“, за да спести данъци и държавни такси, тепърва трябва да се установи.

Едно е сигурно обаче, а именно, че скандалите с имотите на семейство Панови, които имоти бият по евтиния всички останали придобивки на хората във властта, и двойният стандарт, прилаган спрямо председателя на ВКС от медиите на подсъдими олигарси, поставят изключително остро въпроса, както за липсата на всякакъв морал в най-висшия представител на съдебната власт, така и за зависимостите му от задкулисието. Панов вече заяви, че няма никакво намерение да подава оставка или да се оттегли в отпуск, и макар тези му действия, или по-скоро липсата на такива, по същество да дискредитират цялото съдийско съсловие, може би и в това има някаква полза – така на обществото става кристално ясно заради кого именно доверието в съдебната ни система е на най-ниското си от десетилетия ниво.

Върху този въпрос не е лошо да се замислят – както Панов, докато пие питието си на морския бряг, в имот „за 26 000 лева“ и в компанията на съпругата си, закупила жилище за 225 евро на квадрат при пазарна цена от 2500 евро, така и членовете на ВСС, заради които председателят на ВКС все още заема поста си. Въпросът би трябвало да си постави и президентът Радев, и то не само на консултативни съвети за национална сигурност, а по принцип. Защото двойният аршин в случая на „семейство Панови“, не само че не е уместен, но е и в състояние да повлияе върху рейтинга на всеки политик, който си позволи да го прилага.

Още по темата

  1. 1000 евро на м2 „под масата” в сделката „Артекс” – Панов При сделката с кумовете от „Артекс” жената на Лозан Панов е укрила произхода на 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лева ДДС

  2. По разпореждане на Сотир Цацаров Проверяват имотите на шефа на КПКОНПИ, на съпругата на Лозан Панов и сина на директора на Следствието

  3. Съпругата на Лозан Панов свика, а после отмени, пресконференция за имота си от „Артекс“

  4. Ефектът на бумеранга Двамата автори на “Апартаментгейт” с мезонети за повече от 600 000 лв. в София (СНИМКИ+ДОКУМЕНТИ) Филип Гунев държал 100 000 евро в пирамидата на Цветан Василев, Николай Стайков станал “жълтопаветник”

  5. Платила ли е всичко по банков път съпругата на председателя на ВКС, като е придобила луксозния си апартамент с два гаража от Артекс? Мултиплицира се фалшивата новина, че Елисавета Панова е купила на силно занижени цени, защото отстъпила правото на строеж върху парцел на фирмата

  6. Заради апартаментите, придобити под пазарната цена НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. КРАДЦИ ХА ХА ХА БАТ БОКО КРАДЦИ СТЕ,всичките? Майките ви се гордеят с вас!

  2. Горе някакъв трол щял да предостави линкове. Ето ти оферта от интернет бе отворко – 535 квадрата без къща е 28 500 евра и то не на брега! Или 2 дка нива 66 000 евра на километри от плажа!! Мръсни лъжци, най-големия наглец е тоя Панов, да твърди че това било цената…..26 хиляди ЛЕВА за парцел и къща на плажа знаеш ли кога??? НИКОГА! Правят хората на малоумни!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.