Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Председателят на КЗП: Фирмите за бързи кредити да казват ясно колко пари трябва да им върнем в края периода

Фирмите за кредити задължително трябва да предоставят още преди отпускането на заема пълна и акуратна информация за всички условия и най-вече за сумата, която ще бъде дължима в края на периода. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред BIT по повод по-активното предлагане на тези услуги в навечерието на Коледните и Новогодишни празници.

„Търговците са задължени коректно да представят условията преди да се сключи договорът. Да кажат, че ако вземеш, например 1000 лв., ще трябва да върнеш 1500 лв. след шест месеца или една година. Трябва да се подписват договори, за да може тези клаузи черно на бяло да са написани. Важно е правилата да се спазват и хората да не бъдат хвърляни в схеми, от които трудно биха могли да излязат”, каза Маргаритов. Председателят на КЗП препоръча хората да четат внимателно договора за заем преди да го подпишат, а когато не са сигурни – нещо не им е ясно или ги смущава, да се консултират с експерти.

Комисията е извършила анализ на общите условия на над 50 небанкови финансови институции, като в резултат от това са премахнати съдържащи се в тях неравноправни клаузи. Пример за некоректна уговорка е при предсрочна изискуемост на кредита да се начислява лихвата за целия период, а не само за времето, в което е ползван кредитът.

Маргаритов посочи и други клаузи във вреда на потребителя: „Да се правят опити за начисляване на незаконни такси за уведомление, че сте просрочили с един ден падежа на вноската си. Или обтекаеми формулировки, с които потребителят може да бъде поставен в зависимост от кредитодателя и кредитът да бъде предсрочно изискуем – например да не влошава икономическото си положение, влизайки в договори с трети лица.” Председателят подчерта, че „когато няма необходимата конкретика, не могат да бъдат вменявани задължения в тежест на потребителя” и добави, че Комисията се стреми систематично да изчиства пазара от подобен тип опити за некоректност.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Здравейте. Тъй като от 2013година съм член на Бяла карта, и виждам че вече ми е в тежест и излишно ме обременява. Реално ползвам 1000 / Хиляда / лева, а изплащам 1800 / Хиляда и осемстотин / лева. Имам изплатени 1281,11 / Хиляда двеста осемдесет и един лева и единадесет стотинки/. Необходимо ли е да плащам цялата сума или само ползваната сума +главницата? Защо не ми се разрешава аз да избирам срока за изплащане, а не този който те ми налагат? Нямат буферен срок за плащане, а от 1-во до 5-то число е 6%. И ако платиш на 6-то число вече става на 15%. Договорът им е неясен и анексите които ми изпращат не са от датата на анексиране, а от датата на на сключване на договора. Не ми е изпратен погасителен план към анекса. Подават подвеждаща или по точно не правилна информация при внасяне и след внесена вноска. Моля дайте съвет как да постъпя. С уважение: Георгиев!

Отговорете