Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е подал оставка

Кадър от bTV

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е подал оставка като съветник на земеделския министър. Неговите мотиви са, че няма как да води протести срещу правителството и едновременно с това да бъде част от Министерството на земеделието. Решението за оставката му е било колективно.

Протестите на зърнопроизводителите се организират дни след решението на Народното събрание за отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

Мнозинството в парламента премахна забраната за внос на зърно от Украйна. Управляващите уверяват, че така ще поевтинеят продукти - сред които и олиото.

„Ситуацията, в която се намираме, е доста неприятна. Имаме доста поставени проблеми на масата, които трябва да се решат“, каза пред bTV председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите в оставка Илия Проданов.

Той коментира думите на премиера Николай Денков, че зърнопроизводителите са терористи, като заяви, че  се изместват фокуса само върху сектор „Зърнопроизводство“, а протестът е от целия сектор.

„Много е важно да се каже, че ние преди 15 дни сме входирали писмо до академик Денков с молба за среща точно на темата внос от Украйна на зърно, за да видим как може да се реши този проблем. До момента, докато взеха решението - ние покана за среща нямахме. Един единствен път имаме покана и тя дойде, след като решението за вноса беше прието в Народно събрание и след като обявихме протести и другото много важно е че това решение се взе в НС, не мина през земеделска комисия, нито беше обсъждано с бранша“, каза още Проданов.

"Утре браншът на зърнопроизводителите и целия сектор "Селско стопанство" излиза на протест в 10 часа на 46 точки в страната", каза Проданов. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика