Председателят на "Русофили" Николай Малинов обвинен в шпионаж

Леонид Решетников е изгонен за 10 г. от България

"Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност, включително и чрез предаване на информация, която е защитена от закона. Това е Николай Малинов, председател на "Русофили", който вече е привлечен като обвиняем." Това каза на извънреден брифин главният прокурор Сотир Цацаров след проведена съвместна акция на Специализираната наказателна прокуратура, ДАНС и МВР във връзка разследването за шпионаж.

"Николай Малинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 50 хил. лв. Към този момент той е освободен, но не може да напуска територията на страната", каза Цацаров.

"Чуждите организации, на които Иван Малинов се е  поставил в услуга, са със седалище в Руската федерация: "Двуглав орел" и "Руският институт за стратегически изследвания", каза още Сотир Цацаров.

Цацаров заяви по време на брифинга, че Леонид Решетников има забрана за влизане в България за 10 години от Национална агенция държавна сигурност.

"Установена е действаща схема за изпиране на пари, прокуратурата възложи на ДАНС мероприятия, вкл. и за финансово разузнаване", изтъкна главният прокурор.

 

Коментари

Задължително поле