Представителното тестване за COVID-19 в Пловдив започва най-рано след 10 дни

Тестването за COVID-19 в Пловдив, което трябва да даде представителна за страната картина колко хора са се срещали с вируса, ще започне най-рано след 10 дни. Причината е, че тестовете ELIZA, които ще се ползват, още не са закупени, обясни в Пловдив главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Надяваме се това да стане до 10 дни, но може да отнеме и повече време“, заяви той.

Самото изследване ще е по домакинства, а не по по отделни хора, като те ще бъдат подбрани на случаен принцип. „На картата на Пловдив на случаен принцип ще обозначим точки, ще изпратим писма, хора от РЗИ и доброволци ще проведат срещи и на място. Ако хората откажат, добре, ако не, ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие. Основната единица на проучването е домакинството, ако е един човек, добре, ако е семейство, пак добре, може да е и адрес в „Столипиново“, на който живеят 14 души“, каза д-р Кунчев.

Докато тече процедурата по закупуване на тестовете, в РЗИ – Пловдив, трябва да бъде направена организацията, която предполага и намиране на лаборанти, които ще вземат кръвните проби, и доброволци. Самото взимане на пробите ще отнеме около 10 дни, също толкова време ще е нужно и за изследването им в лаборатията на УМБАЛ „Свети Георги“, чак след това ще се прави статистически анализ.

„Целта не е да направим изследването за 2 или 3 седмици, а да го направим по всички критерии и после да го представим на целия свят. Не е бързо това изследване“, каза д-р Ангел Кунчев. Според него цялото проучване ще струва около 30 000 лв.

Коментари

Задължително поле