Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Представиха пред студенти от Свищов професията Одитор

Публична лекция на тема „За предизвикателствата пред одиторската професия” организираха за студентите от Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов, катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” (КАСД) и Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).

Гост-лектор беше Велин Филипов – заместник-председател на Управителния съвет на ИДЕС и съпредседател на Учебно-методичния съвет на ИДЕС, дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор. Представяйки госта, проф. д-р Георги Иванов – зам.-ректор „Акредитация и управление на качеството” и ръководител на катедра КАСД поясни, че публичната лекция в Стопанска академия е продължение на една инициатива на ИДЕС за представяне на одиторската професия пред студенти в икономическите висши училища в България.

„Одиторската професия може да е много стара, но тя се нуждае от много млади хора”, каза проф. Иванов. Той подчерта, че преподавателите от катедрата-организатор се стремят да убедят младите хора да повярват в полезността, обществената значимост и в резултатността на тази професия. „Одитор, освен всичко друго, е и един гарант на интересите на обществото”, заяви още проф. Иванов. Той сподели, че дни преди публичната лекция, в ИДЕС е подписано споразумение за сътрудничество със Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, гр. Свищов, в което се посочват различни форми, посредством които могат да се организират съвместни мероприятия.

Гост-лекторът благодари на академичното ръководство и на катедрата-домакин за поканата да се срещне със свищовските студенти и преподаватели, и изрази увереност, че ще има и последващи подобни форуми. Акцентът на лекцията бе поставен върху актуални въпроси, свързани с прилагането на счетоводната и одиторската нормативна рамка, предизвикателствата при придобиването на правоспособност и упражняването на одиторската професия.

„Изискванията към одиторите и техните отговорности стават повече, но искам да Ви покажа, че всички усилия си заслужават и професията ни става все по-привлекателна”, каза Велин Филипов. Той разказа пред младите хора как се придобива правоспособност за регистриран одитор и сподели някои нови моменти, които се дискутират, с цел да се подобри изпитния процес за одитори. Лекторът представи различни аспекти на предизвикателствата пред одиторската професия и свързаното с нея законодателство. Обърна внимание на ключови въпроси, свързани с новата нормативна уредба – Закона за счетоводството и Закона за независимия одит, приети в следствие на счетоводните одиторски реформи както в Европа, така и в България.

„Одиторската професия, всъщност е най-горното стъпало от счетоводната професия. Одиторите са хора, които знаят, непрекъснато четат и се усъвършенстват”, заяви още пред младите икономисти в Стопанска академия Велин Филипов. В края на срещата той даде възможност на присъстващите студенти и преподаватели да зададат своите въпроси, свързани с практикуването на професията одитор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.