Представят книга за тайните на нос Емине

Тайните на нос Емине, ще бъдат представени пред бургаските читатели от автора проф. д-р Иван Христов, който от 2007 г. е заместник директор на Национален исторически музей

Новата книга "Тайните на нос Eмине", на проф. д-р Иван Христов, ще бъде представена в Бургас. В нея са публикувани част от резултатите от археологически проучвания в землището на село Емона, община Несебър, в периода 2017 - 2019 г. и е направен анализ на запазените писмени сведения за историята на населеното място. Приложено е подробно описание на резултатите от изследванията на късноантичната и средновековна крепост, която някога се е издигала на черноморския нос Емине. Представен е и преглед на запазените извори за древната история на района. 

Авторът- проф. д- р Иван Христов е български историк и археолог. Той лично ще разкрие част от тайните на нос Емине пред бургазлии, този четвъртък, като премиерата на книгата ще е в Казиното, съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/. В книгата са описани  всички локализирани археологически паметници в землището на село Емона и контактната зона с други населени места, в близост до черноморския бряг. С това изследване авторът е направил опит да запълни така нареченото ”бяло петно” в археологическата карта на част от Западния Понт - зоната между гр. Свети Влас на изток- североизток до нос Кочан – Крепост Херкуленте, и от черноморския бряг на север- до трасето на пътя през Поморийския проход (Емeнски проход). 

Под термина „бяло петно” авторът има предвид територия, останала слабо и несистематично изследвана от археолози и историци. Липсата на систематичност в проучванията проличава в периодите на дълго игнориране на територията от изследователите, предвид наличието на действаща военна зона в землището на Емона, сравнително трудния терен за обхождания и невъзможността де се провеждат археологически разкопки на нос Емине до пролетта на 2019 г. 

В изданието са анализирани механизмите и причините за загуба на площ в района на нос Емине в резултат от процеси на гравитационни деформации. Анализът е извършен от д-р Стефан Велев –научен секретар на Българския антарктически институт. Обобщената информация се вписва в стратегията за интердисциплинарен подход при разкриването на множеството загадки, които района на с. Емона предлага на проучвателите от различни специалности. В изследванията на зоната около Емона и нос Емине участва и директорът на Регионален исторически музей - Бургас д-р Милен Николов.

Коментари

Задължително поле