Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Представят поминък, традиции и фолклор в дните на Деветия национален събор на овцевъдите Етно атракции за цялото семейство ще бъдат организирани край Петропавловския манастир

Край Петропавловския манастир до град Лясковец от 8 до 10 май ще се проведе деветото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. Най-мащабният животновъден форум у нас ще събере на едно място професионалисти в бранша от цялата страна, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

През трите дни на събора ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирани медикаменти и литература. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.

Фермери ще мерят сили в състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч и пръч, майсторско обезкостяване на агнета, млеконадой от коза и теглене на товари от коне-тежковози.

Край Петропавловския манастир ще се проведе и най-мащабното у нас изложение на фермерски млечни и месни хранителни продукти. То ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ и основната му цел е да възроди старите кулинарни вкусове, да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини.

На деветото издание на Националния събор на овцевъдите ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки.

Специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство, които подготвят организаторите – открити уроци по гайда, кавал, народни танци от всички етнографски области на страната, хайдушки игри и тн.

За първи път музейните експозиции, посветени на овцевъдството, ще са интерактивни и в тях ще „оживее“ поминъка и бита на старите български пастири, Гергьовденските традиции и обичаи. Как е изглеждал селскостопанския двор у нас и къщните занаяти преди повече от 100 години ще може да се види във възстановката „Чифликът“.

Почитателите на народната култура и творчество ще могат да се насладят на фолклор от цяла България по време на поредното издание на съпътстващият събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За запалените по народните танци ще има голямо „Гергьоовско надиграване“, в което ще могат да се включат формации от страната, изучаващи български народни хора.

Специално за най-малките посетители ще има детска творителница, различни арт работилници и пленер „Нарисувай ми овца“.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

В рамките на събитието за осми път ще се проведе и международна кръгла маса за обмяна на опит с представители на браншови организации от Европа и Азия. Темата на форума ще е „Кооперативите като модели на устойчиво животновъдство“ и покана за участие в дискусията е отправена и към световната Организацията по прехрана и земеделие /FAO/.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.