Представят с кукли операта „Турандот” в Стара Загора

Шедьовърът на Пучини „Турандот“ ще бъде представен за първи път в България с кукли на 29 март от 19 часа на сцената на Старозагорската опера. Спектакълът ще се осъществи от Държавна опера – Стара Загора и Държавния куклен театър – Стара Загора.

Куклите ще оживеят благодарение на усилията на изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в операта и кукления театър. Режисьори са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску – Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов (Македония), пластика Хзе Фу-Чен (Тайван), хормайстор Младен Станев. На диригентския пулт ще бъде Владимир Бошнаков. Премиерният спектакъл е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Цветелина Василева (Лиу), Юлиан Константинов (Тимур).

Следващият спектакъл е на 12 април, а на 13 юли постановката ще гостува на XIV-то издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец.

Творческият екип залага на класическото представяне на приказната история в операта „Турандот“. В основата на режисьорската концепция е превръщането на китайската принцеса Турандот от дете в жена. Тази трансформация става пред очите на зрителя – Турандот, която подхожда към света около себе си като в игра с кукли, изведнъж се сблъсква с реалността и няма сили повече да се противопоставя. Тя е завладяна от любовта… Използвайки и силата на кукленото изкуство, режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления актьор и режисьор Дарин Петков, ще представят пред зрителя трогателната китайска приказка по един необикновен начин с много пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна сценична визия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони