Предстои операция по изтегляне на цистерните от композицията в Хитрино

Предстои рискова операция по изтегляне на останалите цистерни от композицията в Хитрино.

Седем души загинаха, а 29 са ранени, след като цистерни с пропан бутан се взривиха на гарата в центъра на Хитрино. Композицията от 26 цистерни е трябвало да направи отбивка, за да пропусне по трасето пътнически влак. 12 от цистерните обаче дерайлират и се взривяват.

Ударната вълна срина до основи къщи и сгради, десетки бяха затрупани, а после спасени изпод руините. Взривът предизвика пожари, които оставиха десетки семейства без дом. Утре е обявен ден за национален траур в памет на жертвите на инцидента.

12-те дерайлирали цистерни трябва да бъдат вдигнати, за да бъдат премахнати. Преди това те ще бъдат преточени, за да започне възстановяването на контактната мрежа, тъй като там са най-големите щети.

На място са премиерът в оставка Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, транспортният министър Ивайло Московски и шефът на пожарната Николай Николов.

"Продължава разследването на причините за инцидента в Хитрино", това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с разследването на прокуратурата по установяването на причините за експлозията на цистерни в село Хитрино, предаде "Фокус". „Изключително рано е. Предстоят още огледи така, че не можем да кажем каква е причината за инцидента“, обясни тя.

Арнаудова подчерта, че на този етап е твърде рано да се съобщи каквото и да било като причина за инцидента. „Имаме още много работа“, заяви тя.

 

Коментари

Задължително поле