Президентството обясни защо в делегацията ни при папата не е имало духовници

Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни. Това се казва в позиция, разпространена от прессекретариата на Президентството във връзка с отправени журналистически въпроси за състава на българската официална делегация във Ватикана на 26 май т.г.

С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“, обясниха от Президентството.

Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит, уверяват от "Дондуков" 2.

Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България