Президентът връчи мандата на реформаторите, те го приеха

Снимка: БНТ

Президентът връчи на Реформаторския блок третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Мандатът беше приет от зам.-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, Александър Христов от БЗНС и Борислав Великов от Българска нова демокрация. Никой от лидерите на партиите в РБ не дойде в президентството.

При връчването на мандата държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че се радва много да ги види и ги поздрави с добре дошли. „Намираме се в конституционна процедура, в която президентът ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в това НС. Заслужава си да опитаме”, заяви той.

Надявам се да положите усилия за съставяне на правителство, подчерта Плевнелиев. "Понякога 1% шанс е 100% шанс", отбеляза президентът.

На заседание на Изпълнителния съвет от Реформаторския блок решиха да приемат мандата. Това е последната възможност за формиране на кабинет в този парламент.

"Реформаторите ще се опитат да намерят мнозинство, което да гарантира управлението на страна, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино", каза Румен Христов, който е заместник – председател на СДС, и формално излъчен за министър - председател.

Реформаторите възнамеряват да проведат разговори най-вече с ГЕРБ, за да осигурят мнозинство. Преговори ще се водят и с обединените патриоти, Български демократичен център и с независими депутати, но биха подкрепили едно правителство в рамките на този парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика