Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Четирима души са загинали при самолетна катастрофа в Еквадор

Президентът връчи мандата на реформаторите, те го приеха

Снимка: БНТ

Президентът връчи на Реформаторския блок третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Мандатът беше приет от зам.-председателите на СДС Румен Христов и Костадин Марков, Александър Христов от БЗНС и Борислав Великов от Българска нова демокрация. Никой от лидерите на партиите в РБ не дойде в президентството.

При връчването на мандата държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че се радва много да ги види и ги поздрави с добре дошли. „Намираме се в конституционна процедура, в която президентът ще връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в това НС. Заслужава си да опитаме”, заяви той.

Надявам се да положите усилия за съставяне на правителство, подчерта Плевнелиев. „Понякога 1% шанс е 100% шанс“, отбеляза президентът.

На заседание на Изпълнителния съвет от Реформаторския блок решиха да приемат мандата. Това е последната възможност за формиране на кабинет в този парламент.

„Реформаторите ще се опитат да намерят мнозинство, което да гарантира управлението на страна, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино“, каза Румен Христов, който е заместник – председател на СДС, и формално излъчен за министър – председател.

Реформаторите възнамеряват да проведат разговори най-вече с ГЕРБ, за да осигурят мнозинство. Преговори ще се водят и с обединените патриоти, Български демократичен център и с независими депутати, но биха подкрепили едно правителство в рамките на този парламент.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Бившите седесари бая са огладнели, от 2001 до сега не са сядали на софрата и много им се ще да не изпуснат лапачката.

  2. както винаги – лакоми за власт отpeпки…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.