Президентът: Задачата на главния прокурор е да брани обществения интерес, а не управляващите или определени бизнесмени

Снимки: Пламен Стоименов

Моите мотиви за конституционни промени не са насочени срещу прокуратурата, моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос по време на пресконференцията за отчета по повод на три години от встъпването му в длъжност.

Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася такова искане в КС, аз нямам никаква идея за конкретни причини, каза Радев и отбеляза, че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото.

Във всеки момент очаквам КС да се ръководи от заложените при създаването на конституцията принципи и ще следя за хода на това дело, заяви държавният глава.

От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна страна - крупни обществените поръчки, а и напоследък - и големи проекти и без обществени поръчки, коментира Радев.

Ясно заявих, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите или определени бизнесмени, каза президентът. Ще имам срещи с всички институции, "тримата големи" в съдебната власт, включително и главния прокурор, за неговото мнение по предлаганите промени, каза още Радев.

Предстои ни конструктивен диалог и с главния прокурор, допълни той.

Коментари

Задължително поле