Президентът на Косово: Ако ЕС продължи да ни изолира, ще се обединим с Албания

Ако ЕС продължи да изолира Косово, ще бъде разгледана възможността за институционални действия или референдум за обединение с Албания, заяви косовският президент Хашим Тачи, цитиран от Танюг.

"Може да направим това чрез парламентарни резолюции или чрез референдум в Косово и Албания, като включим и Прешево, Медведжа и Буяновац", каза Тачи за ТВ Дукагини.

"Ако ЕС не иска да приеме две албански държави с две знамена, нека приеме само едно знаме", казал Тачи, цитиран от медиите в Прищина.

Идеята за поправяне на историческата неправда с обединение на Прешево, Буяновац и Медведжа с Косово никога не е била по-близка, отколкото е сега, допълнил той, визирайки трите общини с албанскои население в границите на Южна Сърбия.

По думите му поведението на ЕС спрямо Косово показва, че е дошло време да се обмисли сериозно предприемането на институционални стъпки за национално обединение. Когато говори за изолация, Прищина има предвид колебанието на Брюксел да одобри визова либерализация за гражданите на Косово.

Коментари

Задължително поле