Президентът на "Марица" Пловдив: Дадох пари на член на Изпълкома за манипулиране на мач

Президентът на "Марица" Пловдив, Христо Христов.

Президентът на Марица Пловдив Христо Христов разкри, че през сезон 2017/18, когато тимът му се състезаваше във Втора лига, е дал подкуп на член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) за манипулирането на резултата на мач на неговия отбор. Това разкри той при обявяването на своята кандидатура за президентския пост на БФС, съобщи БГНЕС.

След въпрос относно решението на БФС да приеме Спортист Своге във Втора лига, вместо Марица, Христов направи шокиращото разкритие. “Като президент на ФК Марица, когато участвахме в Б група, дадох пари в брой на член на Изпълкома, за да манипулираме футболен резултат. Името на човека ще съобщя на конгреса. Не се страхувам, дадох му пари в брой няколко дена преди мача, с цел да се манипулира. Готов съм да понеса отговорност, но тази практика трябва да престане. Има практика за манипулиране на мачове, за уговорки, определя се кой как да влиза, това става с лобиране, не с резултатите на терена. Виждате какви решения се взеха в последните няколко месеца. Ако се направи анализ на всички решения на БФС, ще се види, че там няма абсолютно никаква логика. Така че открито го заявявам. Аз лично съм дал пари и ги приеха на 200 процента. Сумата беше дребна, говорим за дребни суми”.

Впоследствие той уточни, че цената за подобно манипулиране на резултата на мач струва между 5 и 20 хиляди лева, но разкри, че след въпросния двубой си е поискал парите обратно от члена на Изпълкома, тъй като не се е получил резултатът, който е трябвало. “Аз поне си го признавам. А как ще погледнат колегите от Изпълкома, че техен член е взел пари? Това за първи път ли е? Сумата не беше много голяма и след няколко дена човекът ми я върна. Механизмът е, че човекът просто си предложи услугите. Аз съм ги дал и си признавам, но нямам документ, че съм ги дал, нямам документ, че съм той ги е получил”, допълни Христов.

Президентът на Марица отправи и друго директно обвинение в корупция към БФС, като обяви, че човек от футболната централа е взел 15 хиляди лева, за да бъде предпочетена кандидатурата на Спортист Своге за влизане в професионалния футбол от следващия сезон, вместо тази не пловдивския клуб. Христов изтъкна, че тези случаи са част от мотивацията му да се кандидатира за президент на БФС в края на годината.

Конгресът на БФС, на който ще бъде избран нов президент и Изпълнителен комитет на организацията, ще се проведе на 11 декември.

Коментари

Задължително поле