Президентът на МОК: Няма план „Б” за олимпиадата

Няма план „Б” за олимпиадата – обяви Томас Бах, президент на МОК, пред японската агенция „Киодо”.

И изключи възможността форумът, планиран за това лято, да бъдат отново отсрочен или отменен.

„Към момента няма причини игрите в Токио да не стартират на 23 юли на Олимпийския стадион в Токио – каза Бах. – Затова нямаме никакъв резервен вариант и сме решени да организираме и проведем безопасни и успешни игри.”

Но подчерта, че приоритет ще бъде „безопасността на участниците”. Германецът също не изключи възможността броят зрителите по спортните арени да бъда съкратен или ирите изобщо да минат без публика. „В това отношение няма никакви табута”, категоричен бе Бах.

Президентът на МОК отбеляза още, че няма да има промяна и в датите за зимната олипиада в Пекин, планирана от 4 до 20 февруари 2022 г.

Същевременно премиерът на Страната на изгряващото слънце Йосихуде Суга, потвърди че игрите в Токио ще бъдат проведени независимо дали участниците са ваксинирани или не. „Наличието на ваксина не е задължително условие спортистите да бъдат допуснати да се състезават на игрите”, каза той.

По-рано тази седмица министърът на отбраната Таро Коно, обяви че ваксинацията ще е решаваща за провеждането на олимпиадата.”

Игрите в Токио трябваше да бъдат през изминалото лято, но заради пандемията бяха пренасрочени за 23 юли – 8 август. Но името бе запазено „Токио 2020”.

Заради отлагането и допълнителните разходи бюджетът на игрите скочи до 15,9 млрд долара.

Коментари

Задължително поле